back to top
17.5 C
Athens
Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2026

Αξιοκρατία ή «δικοί μας άνθρωποι»; Ο Πέτρος Παπανικολάου της Allianz Group ανοίγει τη συζήτηση 

Η αλλαγή ηγεσίας φέρνει συχνά νέες προτεραιότητες, αλλά και νέα πρόσωπα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι επιλογές αυτές προκύπτουν από τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού ή από τις σχέσεις εμπιστοσύνης του νέου επικεφαλής.

Το θέμα θέτει ο Πέτρος Παπανικολάου, Chief Officer of Strategic Initiatives της Allianz Group, σε ανάρτησή του στο LinkedIn, επισημαίνοντας ότι δεν είναι προβληματικό ένας ηγέτης να επιλέγει ανθρώπους που γνωρίζει και εμπιστεύεται. Το πρόβλημα, όπως σημειώνει, εμφανίζεται όταν η εξοικείωση υποκαθιστά την αξιολόγηση της αξίας.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί νέοι ηγέτες προχωρούν γρήγορα σε αλλαγές, φέρνοντας συνεργάτες από το προηγούμενο περιβάλλον τους, πριν κατανοήσουν τις δυνατότητες της υφιστάμενης ομάδας. Μια τέτοια επιλογή μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι η μέχρι τότε απόδοση και εμπειρία δεν αποτελούν πλέον κριτήρια.

Οι συνέπειες, όπως προειδοποιεί, δεν περιορίζονται στα πρόσωπα που απομακρύνονται ή περιθωριοποιούνται. Μπορούν να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό του οργανισμού, το ηθικό των εργαζομένων και τελικά την ίδια την απόδοση.

- Advertisement -

Παράλληλα, ο Παπανικολάου αναγνωρίζει ότι οι αλλαγές στις ομάδες είναι αναγκαίες όταν το απαιτούν οι νέες συνθήκες. Η αξιοκρατία, όμως, προϋποθέτει πρώτα μια δίκαιη αξιολόγηση των ανθρώπων και των ικανοτήτων τους σε σχέση με τις απαιτήσεις κάθε ρόλου.

«Οι νέοι ηγέτες θα πρέπει σίγουρα να αλλάζουν ομάδες όταν χρειάζεται αλλαγή. Αλλά πρώτα, καταλάβετε τι έχετε ήδη», σημειώνει.

Η παρέμβασή του καταλήγει σε μια φράση που συμπυκνώνει τη θέση του για τη σχέση εμπιστοσύνης, πίστης και επαγγελματικής αξίας: «Η εξοικείωση δεν είναι ικανότητα και η πίστη δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνά την αξία».

Ένα ζήτημα ιδιαίτερα επίκαιρο για μεγάλους οργανισμούς, όπου κάθε αλλαγή διοίκησης δοκιμάζει όχι μόνο τη νέα στρατηγική, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιείται το ανθρώπινο κεφάλαιο που υπάρχει ήδη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μήνυμα ουσίας για τη νέα χρονιά από τον Πέτρο Παπανικολάου 

Ένα μήνυμα με έμφαση στην ουσία, την ανθρώπινη διάσταση και τη στρατηγική σκέψη απηύθυνε για τη νέα χρονιά ο Πέτρος Παπανικολάου

To Allianz Group στο τοπ 30 των πολυτιμότερων brands παγκοσμίως

Tα brands διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της αξίας των μετόχων, ωστόσο ο προσδιορισμός της αξίας μιας επωνυμίας αποτελεί ένα δύσκολο έργο.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ε. Παπασπυροπούλου στα #grmf26: Η πραγματική ουσία της ασφάλισης είναι η διαχείριση του κινδύνου

Μαζί με τους νέους κινδύνους όμως εξελίσσεται και το ίδιο το risk management. Το ζητούμενο λοιπόν με μία λέξη είναι η ανθεκτικότητα.

P. Cotelle (FERMA President / Head of Cyber Insurance Management): «Μαζί είμαστε πιο δυνατοί»

Κεντρικός ομιλητής στο φετινό συνέδριο ήταν ο κ. Philippe Cotelle, President της FERMA (Federation of European Risk Management Associations), Head of Cyber Insurance Management & Head of Insurance Risk Management της Airbus Defence & Space.

Σπύρος Ιερείδης: «Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δεν θα είναι η πρόβλεψη, αλλά η ικανότητα προσαρμογής»

Συνέντευξη του CFA, Chartered MCSI Manager Asset Management της CISCO (Cyprus Investment & Securities Corp. Ltd), στον Λάμπρο Ρόδη

Λουκάς Γερασίμου: «Η τεχνολογία απλοποιεί τη διαδικασία και ο ασφαλιστικός σύμβουλος δίνει νόημα στην επιλογή»

O Tied Agency Sales Leader του Ομίλου Interamerican μιλά στον Λάμπρο Ρόδη για την «επόμενη ημέρα» του κλάδου

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

EIOPA: Ελεύθερη η τιμολόγηση των ασφαλίστρων υγείας βάσει του άρθρου 21 της Solvency II

Τέλος στις αγορεύσεις των πολιτικών κομμάτων περί νομικών παρεμβάσεων στα ισόβια ασφάλιστρα υγείας βάζει η EIOPA

Η NN Hellas φέρνει το δίκτυο των ασφαλιστικών της διαμεσολαβητών στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής επικοινωνίας

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση περνά στην επόμενη ψηφιακή της σελίδα. Η NN Hellas δημιουργεί ένα οργανωμένο online σημείο πρόσβασης

Ο Πάνορμος σας καλεί σε διαδικτυακή παρουσίαση «Αναδείξτε την Αξία σας» με εισηγήτρια τη Μαρία Παφιώλη

Ο Συνεταιρισμός Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών «ΠΑΝΟΡΜΟΣ» ανοίγει τη συζήτηση για την επαγγελματική αξία, την εικόνα και τον τρόπο με τον οποίο ένας

ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ #3-RISK MANAGEMENT: Πριν ασφαλίσεις έναν κίνδυνο, πρέπει να ξέρεις πού βρίσκεται

Μια επιχείρηση δεν κινδυνεύει μόνο όταν ξεσπάσει μια πυρκαγιά. Κινδυνεύει όταν σταματήσει η παραγωγή της, όταν πέσει ένα κρίσιμο

Η Allianz Trade χαρτογραφεί τα νέα ενεργειακά ρίσκα  – Τα «σημεία πίεσης» που αναδιαμορφώνουν τις παγκόσμιες αγορές 

Στα σημεία όπου η παγκόσμια ενεργειακή αγορά εμφανίζει τις μεγαλύτερες πιέσεις και στις εξελίξεις που μπορούν να καθορίσουν την πορεία