Δύσκολες ώρες που προμηνύουν αλλαγές…

Η εμφάνιση της Τράπεζας της Ελλάδος στην ασφαλιστική αγορά δεν είναι αιφνιδιαστική. Αντίθετα, είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι θα ασκήσει εποπτεία στις εταιρείες και θα εφαρμόσει όπως και η προηγούμενη εποπτική αρχή το νόμο. Αναμενόμενο ότι στην αγορά επικρατούν μικτά συναισθήματα αγωνίας για το καινούργιο και αισιοδοξίας ότι όλα θα συνεχίσουν την πορεία τους. 

Βέβαια όσο και η αισιοδοξία να υπάγεται στην σφαίρα του φυσιολογικού δεν παύει να αποτελεί μια ηθελημένη πλάνη όλων των ενδιαφερομένων που νομίζουν ότι τα πράγματα είναι όπως τα έχουν δομήσει και φυσικά προς το συμφέρον τους.  

Μέχρι πρότινος οι εκτιμήσεις για τα νέα δεδομένα αποτελούσαν σενάρια που άγγιζαν τα όρια της επιθυμίας. Και είναι θεμιτό καθώς οι εταιρείες που «επιβίωσαν» από την ΕπΕΙΑ θεωρούν πλέον ότι βρίσκονται εντός των πλαισίων της νομιμότητας. Ξεχνούν ίσως ότι η ΕπΕΙΑ ήταν ένα πρώτο βήμα αποκατάστασης της ισορροπίας της ασφαλιστικής αγοράς, ήταν η πρώτη άσκηση για τις εταιρείες και σαφώς ήταν η εισαγωγή για την ρύθμιση της αγοράς. Αναμενόμενο ότι η ΤτΕ έχει πάρει στα χέρια της  υποδομή, έχει στοιχεία δομή και οργάνωση και κυρίως έχει τις εταιρείες «προπονημένες» στους ελέγχους. Όμως τίποτε δε διασφαλίζει ότι θα συνεχίσει την ίδια προπόνηση. 

Και αυτό έγινε σαφές από την πρώτη συνάντηση των ανθρώπων της ΤτΕ με τους ασφαλιστές. Οι εντυπώσεις άλλαξαν και προκλήθηκε μεγάλος προβληματισμός για το τι πρόκειται να γίνει. Τα λόγια ήταν καθαρά όπως και οι προθέσεις. Το κλίμα φιλικό αλλά ταυτόχρονα απαιτητικό. Το σημαντικό είναι πώς η ΤτΕ ξεκαθάρισε ότι θα βαδίσει στην πρόβλεψη και όχι στην καταστολή καταδεικνύοντας στους ενδιαφερόμενους το «κλειδί» της μελλοντικής τους ασφαλούς και φερέγγυας  λειτουργίας. Ωστόσο ούτε το «κλειδί» φαίνεται να αφήνει ήσυχους τους ασφαλιστές. Οι εταιρείες κατάλαβαν ότι οι άνθρωποι της τράπεζας τους «πέταξαν» το μπαλάκι και αυτοί πρέπει να τρέξουν. 

Έγινε διακριτό ότι οι εταιρείες μεγάλες, μικρές, υγιείς ή ολίγον «ασθενείς» καλούνται να αλλάξουν δομές, πράγματα καταστάσεις και κυρίως αντιλήψεις. Ίσως είναι η πρώτη φορά που στην εποπτεία έρχεται ένα νέος άνεμος αυτός της ίσης αντιμετώπισης προσώπων και εταιρειών. Είναι η πρώτη φορά που ακόμα και οι πιο οργανωμένοι καλούνται εκ των πραγμάτων να προχωρήσουν σε γενναίες αλλαγές στη λειτουργία τους. Δύσκολες ώρες που προμηνύουν αλλαγές…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*