Υπόγειες διαδρομές εκατομμυρίων ευρώ στην Ασπίς

Σωρεία «ανορθόδοξων προσαρμογών» διαπιστώνουν οι δύο ορκωτοί λογιστές του ελεγκτικού οίκου Baker Tilly στην έκθεση, που έχουν συντάξει προς τους δύο επόπτες της εκκαθάρισης κ. Γ. Παντελίδη και Κ. Βλαχογιάννη και  η οποία συνοδεύει την 4η έκθεση του Επόπτη Χαρτοφυλακίου Ζωής της Ασπίς Πρόνοια προς τον υπουργό Οικονομικών για την πορεία της εκκαθάρισης στην Ασπίς Πρόνοια.

Οι δύο ορκωτοί λογιστές στην 20σέλιδη έκθεση που έχουν συντάξει κάνουν λόγο για «σημαντική λογιστική αταξία», καθώς «ποσά κονδυλίων μεταφέρονται διαδοχικά σε άσχετους λογαριασμούς, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δυσχερές και χρονοβόρο το έργο της εξακρίβωσης της ειλικρίνειας του περιεχομένου  των λογαριασμών της εταιρείας».

Ενδεικτικά αναφέρεται  η διαδρομή ποσού 7,1 εκατ. ευρώ, που όπως σημειώνουν μεταφέρθηκε από το λογαριασμό «χρεώστες ασφαλίστρων» σε άσχετο λογαριασμό της Aspis Holding και από εκεί σε άσχετους λογαριασμούς της Aspis Μεσιτείας Ασφαλιστών και στη συνέχεια σε χρέωση του λογαριασμού «προβλέψεις επισφαλειών», οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο έμμεσα μια απαίτηση της εταιρείας Ασπίς Πρόνοια να «εξαφανιστεί από τα αποτελέσματα της εταιρείας με την αιτιολογία της ανεπίδεκτης είσπραξης».

Αντίστοιχες είναι και οι απαιτήσεις ύψους 56,1 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις ύψους 71,9 εκατ. ευρώ από και προς τις εταιρείες «Ασπίς Κάπιταλ, Aspis Όμιλος Εταιρειών, Aspis Holding PublicΔωρογραφοτεχνική, Μπράιτ, Fewsley Holdings, Leda, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα κ.κ. Τσιρίκος Χρήστος, Αυδής Βασίλης, Σπύρος Σπύρου και Παύλος Ψωμιάδης», οι οποίες όπως επισημαίνεται στην έκθεση «γίνονται χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικά πραγματικές εμπορικές συναλλαγές».

Διαπιστώθηκε επίσης ότι είχαν εκδοθεί 56 επενδυτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια συνολικού ύψους 9,9 εκατ. ευρώ, τα οποία αν και έχουν χαρακτηριστεί εισπραχθέντα δεν έγινε εισροή χρημάτων. Σύμφωνα με την εκτίμηση του ελεγκτικού οίκου «αφορούσε ατομικές υποχρεώσεις του βασικού μετόχου Παύλου Ψωμιάδη, που μετατράπηκαν σε υποχρεώσεις της εταιρείας».

Μεταχρονολογημένες επιταγές συνολικού ύψους 16,7 εκατ. ευρώ, που έχει εκδώσει η εταιρεία είναι ακάλυπτες και εμφανίζονται σε πίστωση του λογαριασμού όψεως, ενώ στα 34,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι απαιτήσεις από τους διαμεσολαβούντες.

Ο έλεγχος φέρνει στην επιφάνεια σημαντικό αριθμό ζημιών, που ενώ φαίνονται ως εξοφλημένες, δεν έχουν απεικονιστεί στα βιβλία της εταιρείας με σχετική πληρωμή, ενώ για 3.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια αποδεικνύεται ότι οι ασφαλισμένοι κατέβαλαν μικρότερο εφάπαξ ποσό από αυτό που αναφερόταν στο συμβόλαιο. Άλλοι 2.500 φάκελοι ζημιών ελέγχονται ως τον προσδιορισμό του ύψους τους και άλλοι 3.700 φάκελοι ομαδικών ασφαλιστηρίων ζωής, ελέγχονται ως προς την ορθότητά των χρεώσεων των νοσοκομείων και των συνεργατών.

Ο μακρύς κατάλογος των «ανορθόδοξων προσαρμογών» περιλαμβάνει επίσης αναλήψεις μετρητών ύψους 5,1 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες που δεν εμφανίζονται στα βιβλία της εταιρείας, καταθέσεις 1,4 εκατ. ευρώ που επίσης δεν εμφανίζονται στα βιβλία, αντίστοιχες πιστώσεις 2,1 εκατ. ευρώ,  6,4 εκατ. ευρώ αναλήψεις καθώς και 9,2 εκατ. ευρώ καταθέσεις, που όμως σημειώνουν οι ελεγκτές είναι «αδιερεύνητες».

Η πιθανότητα ικανοποίησης των ασφαλισμένων από τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, ελαχιστοποιείται από το γεγονός ότι το σύνολο των συμμετοχών του ομίλου, στις Aspis Bank, Ασπίς ΑΕΑΖ, Ασπίς ΑΕΓΑ, Ασπίς Κτηματική, Commercial Value και E Valley και τις κυπριακές εταιρείες Leda, Liberty, Aspis Holding έχει απομειωθεί από τα 135,9 εκατ. ευρώ σε μόλις 5 εκατ. ευρώ. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη συνολική ασφαλιστική τοποθέτηση των εσωτερικών μεταβλητών κεφαλαίων, δηλαδή των επενδυτικών προϊόντων unit linked,  ποσοστό 71,8% ή 24,5 εκατ. ευρώ είχε επενδυθεί σε μετοχές και ομόλογα των εταιρειών του ομίλου, ενώ μόνο η επένδυση στη LEDA ανερχόταν στο 37,7%.

 Διαβάστε το άρθρο: «Η έκθεση του Παντελίδη για την Ασπίς»   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*