Αποζημίωση από ασφαλιστικές για την ακύρωση του Wimbledon ζητούν οι διοργανωτές του

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Αίτηση αποζημίωσης ύψους άνω των 100 εκατ. στερλινών ετοιμάζεται να καταθέσουν οι διοργανωτές του Wimbledon, μετά την ακύρωση του ιστορικού τουρνουά τένις για φέτος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που το τουρνουά ακυρώνεται. 

Η ασφαλιστική κάλυψη του Wimbledon επικαιροποιήθηκε το 2003, όταν οι διοργανωτές ζήτησαν να μπει ρήτρα κάλυψης έναντι κινδύνου επιδημίας μετά από το ξέσπασμα της κρίσης του SARS τη χρονιά εκείνη. 

Σύμφωνα με τους Times, η σχετική ρήτρα που θα ενεργοποιηθεί λόγω της ακύρωσης του τουρνουά λόγω Covid-19, είναι της τάξης των 100 εκατ. στερλινών.  Το ακριβές ύψος της αποζημίωσης που θα πάρουν οι διοργανωτές μένει να διευκρινιστεί, αφού πρώτα αφαιρεθούν ποσά που δεν θα δαπανηθούν, όπως το χρηματικό έπαθλο που δεν θα δοθεί και τα οργανωτικά κόστη.

Το Wimbledon εκτιμάται ότι θα «έφερνε» έσοδα της τάξης των 250 εκατ. στερλινών. Μέρος του ποσού αυτού, όπως πχ. οι πωλήσεις αναλώσιμων δεν θα ανακτηθεί. Οι διοργανωτές του τουρνουά αποφάσισαν να το ακυρώσουν και όχι να το αναβάλλουν, όπως συνέβη με το Roland Garros, το οποίο μετατέθηκε βιαστικά για το Σεπτέμβριο και θα ξεκινήσει μια εβδομάδα μετά το τέλος του Οπεν της Νέας Υόρκης. 

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για το μοναδικό από τα τέσσερα τουρνουά Grand Slam (Wimbledon, Roland Garros, αυστραλιανό Οπεν, αμερικανικό Οπεν) που έχει ασφαλιστική κάλυψη έναντι επιδημίας. Γι’ αυτό και φημολογείται ότι η γαλλική ομοσπονδία τένις επέλεξε την αναβολή και όχι την ακύρωση του Roland Garros, για να μην επωμιστεί δυνητικές ζημίες της τάξης των 250 εκατ. ευρώ.

Ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος του Wimbledon, Richard Lewis, προειδοποίησε ότι παρά την καλή ασφαλιστική του κάλυψη, το τουρνουά θα υποστεί κάποια οικονομική ζημία. «Είμαστε τυχεροί που κάναμε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αλλά δεν λύνει όλα τα προβλήματα. Οι λεπτομέρειες και το τελικό ποσό της αποζημίωσης μάλλον δεν θα γίνουν γνωστά για αρκετούς μήνες ακόμη».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*