Νέας ποιότητας «καύσιμα» στους «κινητήρες» του κλάδου αυτοκινήτου

της Ελενας Ερμείδου

Δύο αντικρουόμενες απόψεις κυριαρχούν στην αγορά: η μία είναι ότι το Αυτοκίνητο δεν έχει να δώσει και πολλά και ότι ανήκει στο παρελθόν, και η άλλη –εκ διαμέτρου αντίθετη– ότι έχει να δώσει πολλά στο μέλλον.

Το τι θα συμβεί μόνο ο χρόνος μπορεί να το δείξει. Οι τάσεις όμως στον κλάδο προδιαγράφονται από την Ευρώπη, και η Ευρώπη, αυτήν τη στιγμή, σχεδιάζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί το Αυτοκίνητο.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώσεις, ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστική διαμεσολάβηση προετοιμάζουν τους μηχανισμούς εκείνους που κρίνονται κατάλληλοι για να υποδεχθούν τις εξελίξεις.

Στην Ελλάδα, και το 2017 και το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ, το Αυτοκίνητο συνέχισε να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους, λόγω όγκου παραγωγής, με εκτίμηση συμμετοχής περίπου 24% επί του συνόλου της παραγωγής ασφαλίστρων ζωής και ζημιών και 48% επί της παραγωγής ασφαλίστρων των κλάδων ασφαλίσεων κατά ζημιών.

Μετά από έξι συνεχόμενες χρονιές, κατά τις οποίες καταγράφηκε μείωση της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου αυτοκινήτων, το 2017 καταγράφεται αύξηση των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων του κλάδου κατά 1,8% έναντι του 2016. Η αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων της κάλυψης χερσαίων οχημάτων (συμπληρωματικών καλύψεων) κατά 8% περίπου, ενώ η παραγωγή της κάλυψης αστικής ευθύνης παρουσίασε οριακή αύξηση (+0,2%).

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, ο κλάδος αυτοκινήτου εξακολουθεί να στηρίζει με απόλυτη συνέπεια τους ασφαλισμένους του, και κυρίως τα θύματα των τροχαίων ατυχημάτων, καταβάλλοντας αποζημιώσεις που για το 2016 υπολογίζεται ότι ανήλθαν στο συνολικό ποσό των 399 εκατ. ευρώ.

Η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων του κλάδου ασφάλισης αυτοκινήτων του 2017 ήταν 1,06 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 2,7% σε σχέση με το 2016. Την ίδια χρονιά, οι ασφαλίσεις κατά ζημιών κατέγραψαν παραγωγή 2,1 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 2,9% έναντι της προηγούμενης χρονιάς.

Από το περιοδικό IW

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*