Βαρύ το αντίτιμο για την στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η απειλή νέων μέτρων εμπνεύσεως Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η κοινή εποπτεία από Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι το βαρύ αντίτιμο της στήριξης των «27» στην Ελλάδα, που προς το παρόν δεν έχει λάβει συγκεκριμένο οικονομικό περιεχόμενο.

Τα σενάρια για την περικοπή του 14ου μισθού και την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες επανήλθαν έτσι στο προσκήνιο, καθώς έχουν κατά το παρελθόν υποδειχθεί (ατύπως) από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ενδεδειγμένα μέτρα για την ελληνική περίπτωση.

Μετά τα μέτρα που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση, δεν απομένουν πολλά άλλα με δραστικό αποτέλεσμα. Αλλά και η είσοδος του ΔΝΤ στη σκηνή, από την πίσω πόρτα, με τη μορφή του ειδικού στην τεχνογνωσία της στήριξης κρατών, δεν προοιωνίζεται τίποτα άλλο από αυστηρή παρακολούθηση και υπόδειξη νέων μέτρων στο πρώτο «παραστράτημα».

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η εξειδίκευση την ερχόμενη εβδομάδα των μέτρων στήριξης, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν επαρκώς και να αξιολογηθούν από την επενδυτική κοινότητα. 

Περισσότερες λεπτομέρειες για το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας προς τη χώρα αναμένονται πλέον από τις συνόδους του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα και κυρίως του Ecofin την Τρίτη.

 Ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλόντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οποιαδήποτε ενίσχυση προς την Ελλάδα αποκλείει ένα «ευρωπαϊκό μέσο», όπως τα ευρωομόλογα, που εκδίδονται από τις διάφορες χώρες, αλλά όχι διμερή βοήθεια από ορισμένες χώρες, αρκεί να είναι συντονισμένη.

Το πακέτο στήριξης θα εξαρτηθεί από την δέσμευση της Ελλάδας να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της, σε περίπτωση που η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. 

Σε εκείνη και μόνο την περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σχεδιάσει και θα συντονίσει το σχέδιο αρωγής, αντλώντας από την τεχνογνωσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Η Κομισιόν θα παρακολουθεί σε μηνιαία βάση την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα απευθύνουν συστάσεις στην ελληνική κυβέρνηση, όπου διαπιστώνονται αποκλίσεις. Η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται στις 15 Μαρτίου.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*