16.4 C
Athens
Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025

Με εισήγηση των γιατρών ΕΣΥ η παραπομπή ασθενών στα ΚΕΠΑ

Αίσθηση προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Υγείας να καταστήσει τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας ατομικά υπεύθυνους για την ηλεκτρονική διαχείριση αιτημάτων που αφορούν σε παραπομπή ασθενών προς τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης της Αναπηρίας).

Εγκύκλιος του Ανδρέα Ξανθού με ημερομηνία 2/10/18 (επισυνάπτεται) ορίζει ότι ο κάθε γιατρός θα πρέπει να «διαχειρίζεται» το αίτημα του ασθενούς, όχι μόνο όσον αφορά το ιατρικό μέρος αλλά και όσον αφορά το σύνολο του διαδικαστικού μέρους. Την ίδια ώρα, δεν προβλέπεται ευθύνη του φορέα (νοσοκομείου ή ΚΥ) για τον έλεγχο και την πιστοποίηση εξέτασης του ασθενούς, κατόπιν επίσημου ραντεβού. Ακόμη, δεν υπάρχει πρόβλεψη για γραμματειακή υποστήριξη από τις διοικητικές υπηρεσίες νοσοκομείων και ΥΠΕ.

- Advertisement -

Το μέτρο που εφαρμόζεται πιλοτικά στην Α΄ και Β΄ Υγειονομική Περιφέρεια, προκαλεί την έντονη αντίδραση των γιατρών ΕΣΥ.

Οι τελευταίοι εκτιμούν ότι είναι σαφής η πρόθεση να μεταφορτωθεί στους γιατρούς και όλο το γραμματειακό έργο ηλεκτρονικής σύνταξης – υποβολής των πιστοποιητικών προς τα ΚΕΠΑ. Περαιτέρω, τονίζουν πως δεν είναι παραπέμποντες ούτε εισηγούντες, παρά καταθέτουν την ιατρική τους γνωμάτευσης κατόπιν αίτησης του ασθενούς.

- Advertisement -

«Η συγκεκριμένη εγκύκλιος από την μία προσθέτει μεγάλο φόρτο εργασίας στους χιλιάδες έντιμους και μαχόμενους γιατρούς των δημόσιων μονάδων περίθαλψης και από την άλλη δεν προβλέπει καμία ασφαλιστική δικλείδα ελέγχου και ευθύνης από τους διοικητικούς αρμόδιους μονάδων για να αποφεύγονται παρατυπίες, όπως π.χ. η χορήγηση ηλεκτρονικού πιστοποιητικού σε αιτούντες που δεν έχουν νοσηλευθεί ή δεν έχουν εξεταστεί καταγεγραμμένοι στα αρχεία της μονάδας» τονίζει η ΟΕΝΓΕ.

Δεν είναι τυχαίο πως, στη γνωστή υπόθεση Φλώρου το πόρισμα της ΕΔΕ (που η ίδια η κυβέρνηση παρήγγειλε) επισημαίνει ως κολάσιμη την παραπομπή ασθενούς προς τα ΚΕΠΑ από γιατρό δημόσιου νοσοκομείου, χωρίς να υπάρχει επίσημο ραντεβού στα τακτικά ιατρεία. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, αλλά και για μη ακριβή αναγραφή των στοιχείων ταυτότητας του ασθενούς έχουν ασκηθεί στο πρόσφατο παρελθόν διώξεις ενάντια σε γιατρούς ΕΣΥ που είχαν συντάξει πιστοποιητικά παραπομπής προς τα ΚΕΠΑ.

Κατόπιν των προαναφερομένων, η ΟΕΝΓΕ ζητά την απόσυρση της εγκυκλίου που εξισώνει τους γιατρούς ΕΣΥ με τους ιδιώτες γιατρούς.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Παραιτήσεις νευρολόγων στο ΠΑΓΝΗ μετά το «εντέλλεσθε»

Έντονη ανησυχία για τη στελέχωση της μεγαλύτερης νευρολογικής κλινικής στην Κρήτη

Καμπάνια της Gilead Sciences Ελλάδας κατά του στίγματος για τον HIV

Η νέα καμπάνια υπενθυμίζει ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ο ιός, αλλά οι προκαταλήψεις που εξακολουθούν να τον περιβάλλουν

Μεταξά: Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με νέα χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ

Από τα πρώτα δημόσια νοσοκομεία που υιοθετούν ολοκληρωμένη προσέγγιση, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση ασθενών του Πειραιά, της Αττικής και των νησιών

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2025: Ενίσχυση πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης στην Ελλάδα

Τα δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς διαγνωσθέντες φτάνουν στο σύστημα υγείας καθυστερημένα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τα τραπέζια συζήτησης του 14th Clinical Research Conference

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 4 Δεκεμβρίου 2025 στο Divani Caravel και στο LiveOn Expo Complex

Παραιτήσεις νευρολόγων στο ΠΑΓΝΗ μετά το «εντέλλεσθε»

Έντονη ανησυχία για τη στελέχωση της μεγαλύτερης νευρολογικής κλινικής στην Κρήτη

Καμπάνια της Gilead Sciences Ελλάδας κατά του στίγματος για τον HIV

Η νέα καμπάνια υπενθυμίζει ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ο ιός, αλλά οι προκαταλήψεις που εξακολουθούν να τον περιβάλλουν

Μεταξά: Ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με νέα χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ

Από τα πρώτα δημόσια νοσοκομεία που υιοθετούν ολοκληρωμένη προσέγγιση, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση ασθενών του Πειραιά, της Αττικής και των νησιών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Με πλήθος συμμετοχών και ισχυρό μήνυμα ενότητας το 1ο Πανηπειρωτικό Ασφαλιστικό Συνέδριο

Σημαντική στάθηκε η συμβολή του ΕΕΑ, με παρουσία και παρεμβάσεις εκπροσώπων της διοίκησης, σε ένα συνέδριο που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός

Commercial Value: Προσωρινές διανομές στους δικαιούχους ασφαλίσματος κατά ζημιών

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζονται να προσκομιστούν νέα δικαιολογητικά έως 12.12.2025

Σεμινάριο ασφαλίσεων κινδύνων φυσικών καταστροφών από το ΕΙΑΣ

Στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2025, σε περιβάλλον webinar και φυσικής τάξης

Swiss Re: Αυτό που θα κάνει τη διαφορά στις ασφαλιστικές

Σημαντικός παράγοντας αλλαγών η γήρανση του πληθυσμού - Οι επενδύσεις σε ΤΝ συνεχίζονται, χωρίς ακόμη απτά αποτελέσματα

Ολοκληρωμένη προστασία από ατυχήματα με τα νέα προγράμματα «Personal Accident Protect» της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική

Τα νέα προγράμματα προσφέρουν ευελιξία στους πελάτες της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική και σημαντικό πλεονέκτημα στους συνεργάτες της