Μην περιμένουμε φουγάρα με «πράσινο» καπνό…

Όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια  ακούμε για την «πράσινη» ανάπτυξη. Είναι εμφανές ότι η προσέγγιση αυτή των πραγμάτων, εντάχθηκε στον πολιτικό λόγο, ενώ σαφώς και ως μορφή επένδυσης άρχισε να προβληματίζει μεγάλο μέρος των ανθρώπων που ασχολούνται με τις επιχειρήσεις. 

Ακόμα πιο δυναμικά η «πράσινη» εκδοχή εισχώρησε ενεργά με  διάφορες εκφάνσεις και στην υφιστάμενη επιχειρηματική δραστηριότητα και αποτελεί πλεονέκτημα, προτέρημα, και στοιχείο διάκρισης.

Όλα λοιπόν δείχνουν «προς τα εκεί» για όσους ήδη το έχουν διακρίνει αλλά και γι΄ αυτούς που με καθυστέρηση θα ενταχθούν υποχρεωτικά στον ίδιο στίβο.

Αναμφισβήτητα είναι εντυπωσιακό ότι αυτό που παλαιότερα το χαρακτηρίζαμε ως «εναλλακτικό» ή «οικολογικό» και αποτελούσε γνώρισμα της  μειοψηφίας,  σήμερα έγινε πραγματικότητα και εισβάλλει ταχύτατα στην ζωή μας με τον όρο «πράσινο».

Έτσι μπήκαν στον χορό και οι ασφαλιστικές εταιρίες σπεύδοντας να παρέχουν ομπρέλα προστασίας για κινδύνους «πράσινους».

 Βέβαια η αγορά ακόμα είναι μικρή διότι η Ελλάδα ως χώρα εμφανίζει μεγάλη υστέρηση στην υιοθέτηση «πράσινων» πρακτικών και συμπεριφορών. Πρώτα θα πρέπει να υιοθετηθεί και μετά να ασφαλιστεί.

Πάντως, για να είμαστε και πραγματιστές είναι άστοχο ως πολίτες να περιμένουμε να δούμε την «πράσινη» λογική να έρχεται μόνο μέσα από τις επιχειρήσεις,  την βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και διάφορα άλλα τέτοια μεγάλα…

Οφείλουμε να την περάσουμε στην καθημερινότητά μας ξεκινώντας από τα απορρίμματα και την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους καθώς θα απαλλαγούμε από το θλιβερό φαινόμενο των σκουπιδιών, των χωματερών ενώ θα ανοίξουν θέσεις εργασίας και γενικά τα οφέλη θα είναι πολλαπλά.

Επίσης μπορούμε να την δούμε και στην διαβίωσή μας όπου χρειάζεται λίγο πράσινο. Να σταματήσει η δόμηση των ελάχιστων πράσινων χώρων που ανήκουν στο δημόσιο.

Βέβαια για να γίνουν αυτά και πολλά άλλα μικρά αλλά ουσιαστικά θα πρέπει η πολιτεία, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα και αποφάσεις.

Με αυτά θα δώσει αποδείξεις αλλά και παράδειγμα στους πολίτες. Ας μην περιμένουν οι αρμόδιοι να δουν φουγάρα να βγάζουν «πράσινο» καπνό…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*