Σύστημα κοινωνικής ασφάλισης: απαιτούνται άμεσα μέτρα

Το κύριο πρόβλημα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που προέρχεται από παράγοντες όπως η υπογεννητικότητα και η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, ήταν ορατό από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Άλλες χώρες έλαβαν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Εμείς δεν κάναμε τίποτα και είναι σίγουρο ότι κάποια γενιά θα χρειαστεί να πληρώσει δύο φορές: για τον εαυτό της και για συνταξιοδοτικές εισφορές. Όσο πιο γρήγορα κινηθούμε, τόσο λιγότερο θα είναι επαχθείς οι συνέπειες.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα. Ποιος θα διαχειριστεί τα χρήματα; Η πολιτεία έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι αποτελεσματική. Μπορεί όμως να ορίσει τους κανόνες και να τους επιβάλλει. 

Μπορεί επίσης να στηρίξει τα επαγγελματικά ταμεία, αλλάζοντας το νόμο για την ανάπτυξή τους. Για παράδειγμα στην Τουρκία τα ταμεία αυτά βρίσκονται on line συνδεδεμένα και ελέγχονται από την εποπτική αρχή.

Μέχρι σήμερα πάντως κανένας δεν κατάφερε να αναβαθμίσει την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα και οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν είναι αυτές που μπορούν να το κάνουν. Θα πρέπει στο σημερινό περιβάλλον καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του ρόλου του. Οι ασφαλιστικές από την πλευρά τους θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να κάνουν κινήσεις αυτοβελτίωσης.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν για τη σωστή οργάνωση της ασφαλιστικής αγοράς. Χρειάζονται κίνητρα, ενώ πολύ σημαντικό είναι το θέμα της εποπτείας που θα δίνει στον καταναλωτή τη σιγουριά ότι θα έχει αποτελεσματική προστασία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*