Στο στόχαστρο της βρετανικής εποπτικής αρχής τράπεζες και ασφαλιστικές

Μεγάλοι πολυεθνικοί ασφαλιστικοί κολοσσοί όπως η Axa, η Aegon, η Allianz, η Aviva, η Zurich και η Swiss Re μπαίνουν στο στόχαστρο της βρετανικής εποπτικής αρχής FSA  που διερευνά τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η κατάρρευσή τους για το χρηματοοικονομικό σύστημα.

Ο ασφαλιστικός κλάδος θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητος για μια σειρά λόγους, όπως π.χ. το ενδεχόμενο να έχει ισχυρή δανειακή επιβάρυνση, όπως η Aviva ή μια σύνθετη χρηματοοικονομική επιχειρησιακή διάρθρωση , όπως η Swiss Re ή το AIG Group, η αποτυχία του οποίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα γενικευμένο συστημικό κίνδυνο.

Εκπρόσωπος  της Swiss Re, δήλωσε ότι η εταιρία δεν έχει ενημερωθεί για τη λίστα και σημείωσε ότι η ασφαλιστική βιομηχανία είναι αρκετά προστατευμένη απέναντι στο ενδεχόμενο να πυροδοτήσει συστημικούς κινδύνους, ενώ καμία από τις υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρίες δεν επιβεβαίωσε την ένταξή της στη λίστα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι εταιρίες της λίστας θα πρέπει  να συγκροτήσουν ένα λεπτομερές σχέδιο για ομαλή παύση της λειτουργίας τους σε περίπτωση μια νέας χρηματοοικονομικής κρίσης, αποτρέποντας τη δημιουργία συστημικού κινδύνου.

Η μαύρη λίστα συμπληρώνεται με ηχηρά ονόματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως η Goldman Sachs, η JP Morgan Chase, η Morgan Stanley, η Bank of America, η Merrill Lynch, η Citigroup, η Royal Bank of Canada, η HSBC, η Barcleys, η Royal Bank of Scotland, η Standard Chartered, η UBS, η Credit Suisse, η Societe General, η BNP Paribas, η Santader, η BBVA , η Mizuho, η Sumitomo Mitsui, η Nomura, η Mitsubishi, η UniCredit, η Banca Intesa, η Deutsche Bank και ο όμιλος της  ING.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*