Ανάστατη η ασφαλιστική αγορά μετά τις αποφάσεις της Επ.Ε.Ι.Α. Ανατροπές στον κλάδο μετά τις ανακλήσεις αδειών λειτουργίας 5 εταιρειών

Ανατροπές στην ασφαλιστική βιομηχανία επιφέρει η απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης να συγκρουστεί μετωπικά με τον όμιλο Ασπίς ανακαλώντας τις άδειες λειτουργίας τεσσάρων ασφαλιστικών εταιρειών συμφερόντων του.
Στο άκουσμα της ανακοίνωσης ότι κλείνουν οι Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union και General Trust η αγορά «πάγωσε». Μπορεί άπαντες να γνώριζαν τα προβλήματα των εταιρειών αυτών, δύσκολα όμως μπορούσαν να πιστέψουν ότι η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης θα προχωρούσε σε τόσο δυναμικές και συνάμα συνδυασμένες αποφάσεις.
Το πρωί της 21ης Σεπτεμβρίου 2009 τα τηλέφωνα όλων των στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς είχαν κυριολεκτικά ανάψει. Οι πληροφορίες ότι οι εκκαθαριστές ήδη κατευθύνονταν προς τις τέσσερις εταιρείες του ομίλου, όπως εξάλλου και στη Γ.Η. Σκούρτης ΑΕΕΓΑ, έδιναν και έπαιρναν από τις 9:00 το πρωί. 

Στη 13:00 το μεσημέρι ήταν πλέον κοινό μυστικό ότι η Επ.Ε.Ι.Α. είχε εκτελέσει τις αποφάσεις της και όλοι ανέμεναν την επίσημη ανακοίνωση προς επιβεβαίωση πληροφοριών και φημών.

Το απόγευμα το… παζλ των ελέγχων μπήκε σε απόλυτη τάξη. Η Επιτροπή είχε προβεί στην ανακοίνωση που όλοι ανέμεναν, όπως και στην ανάρτηση των πέντε αποφάσεών της στην ιστοσελίδα της, από τις οποίες καθένας μπορούσε να λάβει γνώση με κάθε λεπτομέρεια για το τι είχε προηγηθεί της 21ης Σεπτεμβρίου, όπως και για το συνολικό άνοιγμα των εταιρειών αυτών σε εγγυητικά κεφάλαια, περιθώρια φερεγγυότητας και ασφαλιστικές τοποθετήσεις. 

Η «μαύρη τρύπα» υπολογίσθηκε στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ οι ανακοινώσεις τις Επ.Ε.Ι.Α. επεφύλασσαν και μια απρόσμενη εξέλιξη για την ασφαλιστική αγορά. Την αναφορά περί της μη γνήσιας εγγυητικής επιστολής της HSBC, ύψους 550 εκατ. ευρώ, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ομίλου, Παύλος Ψωμιάδης στην Επιτροπή.

Όσο για τα οφειλόμενα, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της Επιτροπής, στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ αντιστοιχούσαν 19,4 εκατ. ευρώ ως άνοιγμα στο εγγυητικό κεφάλαιο, 13,4 εκατ. ευρώ ως άνοιγμα στο περιθώριο φερεγγυότητας και 93,1 εκατ. ευρώ ως έλλειμμα στην ασφαλιστική τοποθέτηση, στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ 203,6 εκατ. ευρώ ως συνολικό άνοιγμα στο περιθώριο φερεγγυότητας, στην General Trust 1,5 εκατ. ευρώ ως άνοιγμα στο εγγυητικό κεφάλαιο, 0,7 εκατ. ευρώ στο περιθώριο φερεγγυότητας και 7,2 εκατ. ευρώ ως έλλειμμα στην ασφαλιστική τοποθέτηση, στην General Union 0,3 εκατ. ευρώ ως άνοιγμα στο εγγυητικό κεφάλαιο, 13,4 εκατ. ευρώ στο περιθώριο φερεγγυότητας και 21,4 εκατ. ευρώ ως έλλειμμα στην ασφαλιστική τοποθέτηση και, τέλος, στην Γ.Η. Σκούρτης 4,8 εκατ. ευρώ ως άνοιγμα στο περιθώριο φερεγγυότητας και 0,2 εκατ. ευρώ ως έλλειμμα στην ασφαλιστική τοποθέτηση.
Το πρωί λοιπόν της 22ας Σεπτεμβρίου δεν θύμιζε σε τίποτε την ασφαλιστική αγορά που όλοι γνώριζαν μέχρι και την προηγούμενη ημέρα, ενώ η προσοχή των στελεχών του κλάδου παρέμεινε στην Επ.Ε.Ι.Α. δεδομένων των δηλώσεων του Επόπτη ότι συνεχίζει το έργο του ανεξάρτητα από το ρευστό πολιτικό περιβάλλον και την προεκλογική περίοδο. Ανάλογες τοποθετήσεις διατύπωναν και κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, επιμένοντας στο γεγονός ότι οι εκλογές δεν αναστέλλουν τη δράση του Επόπτη.
Στην αγορά, όλες αυτές τις ημέρες επικράτησε χάος. Χάος επικρατεί και τώρα. Ο ανταγωνισμός, όπως έπραξε και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, έπεσε πάνω στα δίκτυα πωλήσεων και των πέντε ασφαλιστικών εταιρειών, προκειμένου να εξασφαλίσει κομμάτια του.
Και πάλι, οι φήμες και οι πληροφορίες διαδέχονταν η μια την άλλη, για το ποιος θέτει υπό τον έλεγχο του ποιο πρακτορείο, ποιο στέλεχος από τις πωλήσεις του ομίλου Ασπίς μετακινείται σε ποια εταιρεία, όπως και ποιος κερδίζει τη μερίδα του λέοντος από την παραγωγή των πέντε ασφαλιστικών εταιρειών.
Η Ευρωπαϊκή Πίστη κινούμενη προς αυτή την κατεύθυνση προχώρησε πρώτη σε συμφωνία για τη μεταγραφή δύο Διευθυντών Πωλήσεων της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, των κ.κ. Νίκου Παπανδρέου και Γεώργιο Κυριακάκη, μέσω των οποίων προσδοκά πλέον υψηλή συμμετοχή στα χαρτοφυλάκια Ζωής της εισηγμένης.
Με την ίδια συμφωνία η Ευρωπαϊκή Πίστη δεσμεύτηκε ότι θα διατηρήσει περί τις 400 θέσεις εργασίας στα δίκτυα πωλήσεων πρακτόρων και άλλων συνεργατών της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ. 
Στο μεταξύ, δεν έλειψαν και οι πληροφορίες περί άτυπων κεντρικών συμφωνιών που έγιναν, πριν τις ανακλήσεις. Όπως λέγεται, μια εξ αυτών προέβλεπε τη μεταφορά του συνόλου του χαρτοφυλακίου μιας εκ των πέντε ασφαλιστικών εταιρειών των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν σε τρίτη ασφαλιστική. Πρόκειται για συμφωνία στην οποία ενεπλάκη μεγάλη εταιρεία, που ωστόσο δεν είχε θετική κατάληξη.
Θέμα τέθηκε και με τις «ουρές» των ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν τις ανακλήσεις των αδειών λειτουργίας, μεγάλες εταιρείες είχαν ατύπως δεχθεί να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των ΕΟΣ και Εγνατία, για τις οποίες πολύ προθυμοποιήθηκαν να αναλάβουν -άνευ κόστους- τη συνέχιση εκατοντάδων χιλιάδων συμβολαίων τους έως και τη λήξη τους. Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν και πάλι αθέμιτες πρακτικές, φήμες στην αγορά έφεραν πέντε ασφαλιστικές να δέχονται τις «ουρές» μεγάλων πακέτων με συμβόλαια των ανακληθέντων εταιρειών.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ομίλου Ασπίς, Παύλος Ψωμιάδης, αποφάσισε να πάει κόντρα στο ρεύμα και σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις επιχειρηματιών που έχασαν τις εταιρείες του και στη συνέχεια εξαφανίσθηκαν από προσώπου Γης, παρέμεινε στις… επάλξεις προσπαθώντας να περάσει το δικό του μήνυμα στα δίκτυα, όπως και στην αγορά. 

Με κάθε τρόπο ή κάθε δυνατό μέσο δήλωνε ότι δεν εγκαταλείπει την πολύμηνη προσπάθειά του να σώσει τις τέσσερις εταιρείες του ομίλου, ενώ πρότεινε στους συνεργάτες του να μεταφέρουν την παραγωγή τους στην Commercial Value.

Για το σκοπό αυτό μάλιστα ο Παύλος Ψωμιάδης την επομένη των ανακλήσεων οργάνωσε συναντήσεις με το προσωπικό των τεσσάρων εταιρειών του ομίλου που έχασαν τις άδειές τους, όπως και με τους διευθυντές και τους συνεργάτες του στα δίκτυα. 

Σε όλους πέρασε το μήνυμα ότι επί δεκαετίες ο όμιλος τους είχε σταθεί χωρίς να τεθεί το παραμικρό ζήτημα και ότι τα προβλήματα άρχισαν από τη στιγμή που η Επ.Ε.Ι.Α. προχώρησε στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου.
 
Όσο για την Επ.Ε.Ι.Α., πέρα από τη συνέχιση των ελέγχων που ούτως ή αλλιώς δεν έχει ανακοπεί, καλείται να παρακολουθήσει το ζήτημα που τέθηκε με το χαρτοφυλάκιο Ζωής της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, δεδομένου ότι πρώτη φορά ανακαλείται άδεια ασφαλιστικής κλάδου Ζωής, όπως και για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί η ρύθμιση που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Αύγουστο και που προβλέπει το διορισμό Επόπτη Χαρτοφυλακίων Ζωής. 

Το ρόλο αυτό ανέλαβε με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας, ο κ. Σπύρος Γριβογιάννης, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Αναλογιστών.

Οι μήνες λοιπόν που ακολουθούν θα είναι κρίσιμοι για τους 200.000 με 250.000 ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, καθότι αναμένουν αγωνιωδώς να ενημερωθούν για τα εξής:
         πρώτον αν τα συμβόλαιά τους θα μετακινηθούν σε τρίτες ασφαλιστικές εταιρείες
         δεύτερον, στο βαθμό που θα είναι ελλειμματικά, αν το Ελληνικό Δημόσιο έχοντας αναλάβει ρόλο εγγυητή, θα καλύψει την όποια διαφορά, είτε πρόκειται για επενδυτικό ή αποταμιευτικό πρόγραμμα, είτε για πρόγραμμα Υγείας και
         τρίτον, εφόσον αναλάβει εγγυητής το Δημόσιο, με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό θα καλύψει τα ελλείμματα της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ
 
Εξυπακούεται βέβαια ότι στην ασφαλιστική αγορά οι παρενέργειες από τις τελευταίες εξελίξεις αναμένονται έως και τραγικές. Πάνω από 1.100.000 ασφαλισμένοι έμειναν κυριολεκτικά στον… αέρα. Εξ αυτών, όπως προαναφέρθηκε, περί τους 200.000 με 250.000 μένουν με την απορία αν ο Επόπτης Χαρτοφυλακίων Ζωής, η Επ.Ε.Ι.Α., όπως και ο ανταγωνισμός θα μεριμνήσουν για την κάλυψή τους. 

Οι υπόλοιποι 850.000 ασφαλισμένοι με συμβόλαια Αστικής Ευθύνης Αυτοκινήτων, βρέθηκαν είτε έξω από το Επικουρικό Κεφάλαιο σχηματίζοντας ουρές προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις ως θύματα τροχαίων ατυχημάτων, είτε έξω από πρακτορεία προκειμένου να αντικαταστήσουν το άκυρο πλέον συμβόλαιό τους με συμβόλαιο άλλης ασφαλιστικής.

Στο μεταξύ, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ασφαλισμένων στον κλάδο Πυρός, όπως και αυτών που ανέμεναν αποζημιώσεις για ζημίες στις περιουσίες τους από φωτιές, πλημμύρες ή άλλα πρόσφατα καταστροφικά συμβάντα.
Άγνωστο παραμένει και το άνοιγμα της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, από τη χρήση των καρτών νοσηλείας και εν γένει των προγραμμάτων υγείας των ασφαλισμένων της, όπως άγνωστο είναι και το άνοιγμα προς τα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων των υπολοίπων τεσσάρων εταιρειών των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν.
Ο δρόμος για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην ασφαλιστική αγορά χαρακτηρίζεται μακρύς. Μένει να δούμε πόσο θα κρατήσει η δύσκολη αυτή διαδρομή, όπως και ποιο θα είναι το συνολικό της κόστος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*