Τι μέτρα προτείνει η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΑΣΕ) προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την ανάκληση των αδειών λειτουργίας των εταιρειών.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
 
Α) Προτεινόμενα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από τις επιχειρήσεις του κλάδου.
 
1)     Όσες εταιρίες απορροφούν τμήμα της παραγωγής των εταιριών που ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τους, θα πρέπει να προσλαμβάνουν και ανάλογο αριθμό υπαλλήλων αυτών των εταιριών, που ούτως ή άλλως εξυπηρετούσαν αυτήν την παραγωγή. 
2)     Υπενθυμίζουμε ότι ήδη υπάρχει μέσω της ΣΣΕ πρόβλεψη για την απορρόφησή τους από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, κατά την διαδικασία προγραμματισμένων προσλήψεων προσωπικού από αυτές. Προτείνουμε να επεκταθεί αυτή η διαδικασία και πάνω από το οριζόμενα από την ΣΣΕ όρια, σε περιπτώσεις όξυνσης της ανεργίας στον κλάδο μας. 
3)     Στα πλαίσια των δαπανών για την κοινωνική ευθύνη των εταιριών, να δημιουργηθεί κοινό Ταμείο Στήριξης των ανέργων και επιδότησης των θέσεων εργασίας, που θα αφορά προσλήψεις υπαλλήλων από τις εταιρίες που ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τους. Η χρηματοδότησή του θα εξασφαλίζεται από αναλογική συνεισφορά όλων των εταιριών αλλά και των εργαζομένων τους. Νομίζουμε ότι είναι λογικό να δημιουργηθεί έτσι ένα αντίστοιχο «Επικουρικό Κεφάλαιο Εργασίας». 
4)     Να οργανωθούν μέσω ΕΙΑΣ με χρήση των διαφόρων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ ή άλλων Οργανισμών ή και με δαπάνες της ΕΑΕΕ που θα καταμεριστούν αναλογικά σε όλες τις εταιρίες, προγράμματα επανακατάρτισης των ανέργων, έτσι ώστε να ικανοποιούν τις νέες απαιτήσεις των εταιριών στις μελλοντικές προσλήψεις προσωπικού ή να τους δίνουν την δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να προσανατολιστούν σε άλλη σχέση με τις εταιρίες, ως συνεργάτες (ασφαλιστές, πραγματογνώμονες, εξειδικευμένοι ερευνητές, κλπ).      
Β) Προτεινόμενα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την πολιτεία.
 
1)      Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη για την «αταξία» που επί τόσα χρόνια υπάρχει στην ασφαλιστική αγορά λόγω της ελλιπούς εποπτείας από την πολιτεία. Θα πρέπει λοιπόν κατ’ ελάχιστο, να βοηθηθούν κάποιοι να «φθάσουν» στην σύνταξη. Για τον λόγο αυτό πρέπει η πολιτεία να αναλάβει το κόστος των ασφαλιστικών τους εισφορών για κάποιο διάστημα. 
2)      Ένα μέτρο στην κατεύθυνση αυτή είναι και η επιδότηση των εταιριών για προσλήψεις ανέργων των εταιριών που έκλεισαν. Προτείνουμε μάλιστα το ποσό της επιδότησης να αφορά το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών για τρία χρόνια. 
      Εάν η πρόσληψη γίνει μέσα στον πρώτο μήνα από την απόλυση του εργαζόμενου, ο ΟΑΕΔ να πληρώνει το επίδομα ανεργίας, που θα έπαιρνε ο απολυμένος, στην εταιρία που τον προσέλαβε, για ένα χρόνο, όταν αυτός είναι άνω των 50 ετών ή για ένα εξάμηνο αν είναι κάτω των 50 ετών. Υποχρέωση του εργοδότη σ’ αυτή την περίπτωση, θα είναι η παραμονή του εργαζόμενου στην εταιρία για τρία χρόνια, το λιγότερο. 
3)      Στα πλαίσια της προστασίας των δικαιωμάτων των απολυόμενων, η απόλυση των οποίων μάλιστα δεν οφείλεται σε υπαιτιότητά τους, ζητάμε την υλοποίηση του δίκαιου αιτήματος της Ομοσπονδίας μας που είναι η επέκταση του «προνομίου» (δηλαδή η προτεραιότητα των απαιτήσεων από μισθούς) και για τα αποθεματικά του κλάδου Ζωής.
4)      Να εξετασθεί το ενδεχόμενο, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, της υποστήριξης από την πολιτεία της κεφαλαιακής ενίσχυσης όσων εταιριών δείχνουν έμπρακτα την επιθυμία προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα και δεν παρουσιάζουν προβλήματα στην διαχείρισή τους. Στα πλαίσια αυτά να εξετασθούν περιπτώσεις εξαγοράς τους ή συγχώνευσής τους με άλλες εταιρίες, που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στα οικονομικά τους στοιχεία, με «υποστήριξη» της πολιτείας. στην «νέα» εταιρία, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΠΕΙΑ. Τα παραπάνω βέβαια να γίνονται εφόσον εξασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
5)      Επειδή πολλοί συνάδελφοί μας που χάνουν την δουλειά τους, προέρχονται από άλλες εταιρίες που ήδη ανεκλήθη η άδεια τους, και δεν έχουν προλάβει να συμπληρώσουν ένα έτος εργασίας, ώστε να δικαιούνται το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, να υπάρξει ανάλογη νομοθετική ρύθμιση που να τους εξασφαλίζει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*