Brexit

Ειδική ρήτρα Brexit για τα ασφαλιστικά συμβόλαια

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ειδική ρήτρα Brexit επεξεργάστηκε και δημοσίευσε η Διεθνής Ενωση Underwriting ( International Underwriting Association- IUA) για να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαια καθώς η Μ. Βρετανία βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου από την ΕΕ.

Η ρήτρα “Συνέχειας των Συμβολαίων σε περίπτωση Brexit’ (Brexit Contract Continuation Clause) στοχεύει να αποσαφηνίσει πώς θα καταβάλλουν αποζημιώσεις οι ασφαλιστικές εταιρείες παρά την διαταραχή  επιχειρηματικής δραστηριότητας που ενδεχομένως προκύψει σε περίπτωση ‘hard Brexit’ εάν δεν έχουν συμφωνηθεί μεταβατικές διατάξεις.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες που αυτή τη στιγμή βασίζονται στο ευρωπαϊκό τους “διαβατήριο” για να παρέχουν υπηρεσίες στις χώρες της ΕΕ μπορεί να μην μπορούν πλέον να παρέχουν καλύψεις ή να καταβάλλουν αποζημιώσεις στη βάση των υφιστάμενων συμβάσεων μετά τον Μάρτιο του 2019, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η IUA.

Η νέα ρήτρα επιτρέπει να αναλάβουν τον ίδιο κίνδυνο μια κύρια ασφαλιστική με έδρα στη Μ. Βρετανία και μια “αναπληρωματική” ασφαλιστική εταιρεία με έδρα σε χώρα της ΕΕ. Σε περίπτωση δυσκολιών λόγω Brexit, η “αναπληρωματική” ασφαλιστική θα παρέμβει και θα καλυψει τυχόν υποχρεώσεις που δεν θα μπορει να καλύψει η κύρια ασφαλιστική.

“Η διαδικασία του Brexit εξακολουθεί να ενέχει αβεβαιότητες αναφορικά με την τελική της έκβαση και τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και των υπολοίπων χωρών της ΕΕ”, δήλωσε ο  Chris Jones, διευθυντής αγοράς και νομικών υπηρεσιών της IUA. “Διάφορες ρήτρες έχουν ήδη επιχειρήσει να αντιμετωπίσουν το θέμα της συνέχειας των συμβάσεων, αλλά είναι δύσκολο να βρεθεί λύση που να καλύπτει όλα τα σενάρια. Ενα άλλο πρόβλημα είναι η κάλυψη των διαφορετικών εταιρικών δομών που είτε ήδη υφίστανται στην αγορά του Λονδίνου, είτε εξετάζονται από εταιρείες ως μέρος του σχεδίου τους για το Brexit”.

“Κατά συνέπεια, βασικό στοιχείο της νέας ρήτρας της IUA είναι να διασφαλίσει ότι οι νομικές αρχές που διέπουν την προσέγγιση της “αναπληρωματικής ασφαλιστικής” είναι στέρεες και ότι η ορολογία και ο σκοπός της ρύθμισης είναι όσο πιο σαφείς γίνεται”, κατέληξε.

Η ρήτρα “Συνέχειας των Συμβολαίων σε περίπτωση Brexit’ καταρτίστηκε από την Επιτροπή Ρητρών της IUA, κατόπιν αίτησης της Ομάδας Εργασίας για το Brexit. Παρότι προορίζεται κυρίως για τον ασφαλιστικό κλάδο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αντασφαλιστικές συμβάσεις. Η ρήτρα είναι ελεύθερα διαθέσιμη. H χρήση της δεν είναι υποχρεωτική και οι εταιρείες μπορούν να προσαρμόσουν και να τροποποιήσουν τις διατάξεις της κατά το δοκούν.

Δείτε το κείμενο της ρήτρας εδώ:

https://www.iua.co.uk/IUA_Member/Document_Library/Circulars_2018/Brexit%20Continuity%20Clause.aspx 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*