Τώρα «παίζεται» η επιβίωσή τους

Η ιδιότυπη τακτική επιβίωσης στην αγορά που εφάρμοσαν πολλές ασφαλιστικές εταιρείες διαμορφώνοντας επί σειρά ετών ασφάλιστρα φθηνά που δεν ήταν ικανά για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, σήμερα έγινε μπούμερανγκ που έρχεται καταπάνω τους. 

Τους «φάγανε τα έξοδα» αναφέρει αρμόδιος παράγοντας στο IW επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες του χαμηλού ασφαλίστρου πλήρωναν εφορίες, πράκτορες, προσωπικό και γενικά ανελαστικές δαπάνες αφήνοντας για το τέλος την τακτοποίηση των αποθεματικών τους. Έτσι και σήμερα βρίσκονται «ανοικτές» και οφείλουν εφαρμόζοντας τη νομοθεσία να καλύψουν τα ελλείμματα που οι ίδιες με την κατ΄επιλογή τους δημιούργησαν.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και όπως φαίνεται κάποιοι το έχουν καταλάβει ενώ κάποιοι άλλοι νομίζουν ότι θα έλθουν οι ευρωεκλογές, το θέρος που φέρνει νωχελικότητα στον κράτος, ο Σεπτέμβρης με την επανένταξη των πολιτών σε γρήγορους ρυθμούς εργασίας και γενικά ο χρόνος θα κυλά μετρώντας υπέρ τους.
Και όμως κάνουν λάθος, καθώς κατά τις πληροφορίες μας μέσα στον Ιούνιο θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Και λίγοι θα επιβιώσουν. 
Τώρα προς το παρόν όσοι έχουν πάρει το μήνυμα έχουν επιδοθεί διακαώς σε αναζήτηση κεφαλαίων προκειμένου να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της εποπτικής αρχής που κατά τις πληροφορίες τους έχει στείλει τελεσίγραφο ότι αν δεν βρεθούν τα κεφάλαια θα προχωρήσει σε δεσμεύσεις περιουσιών. 
Ωστόσο το θέμα της αγοράς δεν είναι αν θα επιβιώσουν κάποιες εταιρείες ή αν θα κλείσουν. Το μείζον θέμα είναι τι θα γίνει με τις άλλες τις καλές και σήμερα υγιείς που μπορεί να μην έχουν προβλήματα σήμερα αλλά η Ενιαία Ασφαλιστική Αγορά, οι κανόνες που υπάρχουν και ο ανταγωνισμός τις οδηγούν με ακρίβεια σε ένα νέο περιβάλλον που αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Και αυτό το υποστηρίζουν, όλοι ανεξαιρέτως οι γκουρού της διεθνούς αγοράς και οι πανεπιστημιακοί που ασχολούνται με τον κλάδο. 

Οι «έξυπνες» εταιρείες οφείλουν από σήμερα να κάνουν κινήσεις και να προσαρμοστούν. Και ποιες είναι αυτές; Οι συγχωνεύσεις, η δημιουργία μεγάλων σχημάτων, οι συνεργασίες που στην Ελλάδα δεν καρποφόρησαν ποτέ. Δεν είναι τυχαίο ότι στην δεκαετία που μας πέρασε η ελληνική ασφαλιστική αγορά επέτυχε ισχνή ανάπτυξη. Οι εταιρείες έχασαν το τρένο μια φορά. Τώρα «παίζεται» η επιβίωσή τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*