Δύο κόσμοι αντίθετοι συμβιώνουν στο παρασκήνιο…

Η αλήθεια βασανίζει την ασφαλιστική αγορά εδώ και πολλά χρόνια. Και την βασανίζει διότι αν και είναι γνωστή αποφεύγει επιμελώς την εμφάνισή της.
Πίσω από τα γραφεία, σε φιλικές κουβέντες, σε πηγαδάκια γνώριμων στελεχών της αγοράς ακούγονται και πιο παράδοξα πράγματα. Και λέμε παράδοξα διότι δεν μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό ένα «ρεπερτόριο» προβλημάτων, αθέμιτων συμπεριφορών, παράνομων πρακτικών, πράξεων που εμπίπτουν στο πεδίο της παραβατικότητας να υφίστανται αρμονικά με την αντίθετη ακριβώς κατάσταση. 

Δύο κόσμοι, δύο τακτικές, δύο ταχύτητες, δύο συμπεριφορές, να συνυπάρχουν αρμονικά . Και τα στελέχη με την μνημειώδη υποκρισία να συνυπάρχουν και να υπηρετούν πότε τη μία πότε την άλλη πλευρά του ίδιου κόσμου. Το καλό και το κακό σε πρότυπη συμβίωση.

Ναι είναι και αυτή μια προέκταση της κοινωνίας μόνο που αυτή την εκδοχή την πληρώνουν πολύ ακριβά οι καταναλωτές, και όπως λένε και οι εκπρόσωποι των καλών εταιρειών την πληρώνουν και οι σωστές και φερέγγυες εταιρείες. Υπεύθυνη πάντα για την κατάσταση η πολιτεία που δεν κάνει σωστούς ελέγχους. Υπεύθυνη όμως και η ανοχή που αξιοπερίεργα επιδεικνύουν και οι «σωστοί» της αγοράς. 

Πιθανόν λόγοι ευπρεπείας του κρατούν για να μην καταγγείλουν –καρφώσουν- τους συναδέλφους τους για τα όσα μύρια άνομα κάνουν στην αγορά. Και όμως στο παρασκήνιο μόνο γι΄ αυτά μιλούν. Και τώρα φταιει η Εποπτική Αρχή και ο πρόεδρός της Γιώργος Πέτσας που μέσα σε λίγο διάστημα δεν ξεκαθάρισε το τοπίο. 

Αγνοούν φαίνεται ηθελημένα ότι αν το τοπίο καθαρίσει σωστά θα χαθούν πολλές εταιρείες και θα κριθούν πολλές διοικήσεις. Διότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο στους λίγους αλλά και σε πολλούς ακόμα. Δεν είναι μόνο το αυτοκίνητο, είναι και οι επενδύσεις, είναι και η Ζωή, είναι και οι αποζημιώσεις είναι και τα κόστη και η διαχείριση. 

Όταν ελεγχθούν όλα τότε το ξεκαθάρισμα θα είναι ολέθριο. Έτσι και αιτιολογείται γιατί όλοι μιλούν στο παρασκήνιο και κανείς δε πηγαίνει στο εισαγγελέα. Μπορεί να μην υπάρχουν στοιχεία, μπορεί να μην έχουν στοιχεία μπορεί όμως και να μη θέλουν να τα παρουσιάσουν . Η βουή του παρασκηνίου συνεχίζεται διότι υπάρχει άγνοια ως προς το τι έρχεται και για ποιες εταιρείες… 

Οι πληροφορίες μιλούν για καταιγίδα που θα πλήξει την αγορά ακόμα και αυτούς που νομίζουν ότι φταινε οι άλλοι. Η ασφαλιστική αγορά ελέγχεται από κάθε πλευρά –εν αγνοία της- και τα στοιχεία που συλλέγονται δεν είναι και τόσο ευνοϊκά και προοιωνίζουν δυναμικές εξελίξεις και απρόοπτα. Αναμένουμε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*