Αρκεί να γίνουν πραγματικές επιχειρηματικές κινήσεις.

Σχεδόν δέκα χρόνια πέρασαν – ίσως και περισσότερα- από τότε που οι εκπρόσωποι της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς μιλούσαν για τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου.
Ηταν η εποχή της ευφορίας, που η Ελλάδα έμπαινε σταδιακά σε περίοδο οικονομικής ανάκαμψης και οι προσδοκίες για τις επιχειρήσεις ήταν μεγάλες. 
Και πράγματι η χώρα «έτρεξε», η βιομηχανία έκανε άλματα, το λιανεμπόριο έγινε πρωταγωνιστής της αγοράς με την υπερκατανάλωση των ελλήνων να αγγίζει ποσοστά ρεκόρ, οι κατασκευές έγιναν κινητήριος δύναμη της οικονομίας.
Οι τράπεζες εκτίναξαν τις εργασίες τους και «μπήκαν» σε όλα τα σπίτια και όλες τις επιχειρήσεις. 
Για πολλά χρόνια οι επιτυχίες σε αυτούς αλλά και πολλούς άλλους διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας ήταν διακριτές, ουσιαστικές και έβαζαν τις βάσεις για την μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας σε μια νέα εποχή.
Η ασφαλιστική αγορά, έκανε και αυτή τα βήματά της. Δημιούργησε νέα προϊόντα, έδωσε λύσεις στην «ανασφάλεια» πολιτών και επιχειρήσεων, «δικτυώθηκε» με τον τραπεζικό τομέα, εισχώρησε στον επενδυτικό τομέα, και γενικά επιχείρησε να πάρει ενεργό μέρος στην ανάπτυξη διεκδικώντας ταυτόχρονα και μια καλύτερη θέση στην οικονομία. Οι κινήσεις όμως αυτές αποδείχθηκαν στην πράξη εσωστρεφείς
Ετσι, σήμερα οι ειδικοί μιλούν για υποανάπτυξη του κλάδου κάνοντας σαφές ότι τα χρόνια πέρασαν, οι ευκαιρίες που πολλαπλώς δημιουργήθηκαν και προσφέρθηκαν απλόχερα δεν αξιοποιήθηκαν και η ασφαλιστική αγορά δεν έκανε τα βήματα που ονειρευόταν.
Μια δεκαετία πίσω οι ασφαλιστές έλεγαν: «η ασφαλιστική βιομηχανία είναι ένας κλάδος με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης καθώς τα ασφάλιστρα της αγοράς αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ όταν στις άλλες χώρες το ποσοστό είναι τριπλάσιο».
Σήμερα δέκα χρόνια μετά το ποσοστό αυτό έμεινε στο 2% του ΑΕΠ όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκε και ανέρχεται σε περίπου 10% του ΑΕΠ. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και σαφώς δημιουργούν προβληματισμό για το μέλλον.
Εύλογα μπορεί να αναρωτηθούμε: ποιες είναι σήμερα οι ελπίδες των ασφαλιστικών εταιρειών για μια κερδοφόρο ανάπτυξη; Πόσο ελκυστικές είναι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις για να προσελκύσουν επενδυτές; Οι απαντήσεις δεν είναι ευοίωνες. Και μάλλον ήλθε η ώρα η αγορά και οι συντελεστές της να σταματήσουν να κοιτούν πίσω…. Η κατάσταση παραμένει οριακά αντιστρέψιμη. Αρκεί να γίνουν πραγματικές επιχειρηματικές κινήσεις.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*