Η Interamerican είναι τρόπος ζωής με φανατικούς οπαδούς

 Σαν το μήλο κάτω από τη μηλιά, ο Γιώργος Κώτσαλος, ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, και γιος παλιού ασφαλιστή, δε θα μπορούσε να ακολουθήσει άλλον επαγγελματικό δρόμο από αυτόν που μέχρι σήμερα έχει διανύσει.
 Σχεδόν 40 χρόνια δραστηριότητας κλείνει στον κλάδο που τον έχει υπηρετήσει και συνεχίζει να τον υπηρετεί κυρίως από τις κορυφαίες θέσεις της διοικητικής ιεραρχίας των ασφαλιστικών εταιριών. Ο Γιώργος Κώτσαλος είναι παντρεμένος και όπως ο ίδιος δηλώνει, η σύζυγός του Κατερίνα, τον στηρίζει δυναμικά σε όλη του τη διαδρομή. 

Ως συνομιλητής εκπέμπει ψυχραιμία, σταθερότητα και γνώση σε όσα αναφέρεται, ενώ προτιμά να «μιλά» με αριθμούς και όχι αορίστως και με «προφητείες». Έχει πολλούς και καλούς φίλους και το τονίζει. Του αρέσει να ασχολείται με διάφορες χειρωνακτικές εργασίες για να αντισταθμίζει την πνευματική κούραση. Η τεχνοκρατική του υποδομή δεν του απομείωσε ευαισθησία και ανήκει στους φιλόζωους -θεωρία και πράξη- έχοντας πάντα στο σπίτι του την συντροφιά τετράποδων φίλων.

 Η πολυετής δράση του στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιριών τον ανέδειξε μεταξύ των πρωταγωνιστών της αγοράς καθώς ασχολήθηκε όχι μόνο με την ανάπτυξη των εργασιών σε όσες εταιρίες συνεργάστηκε αλλά και με την εκπροσώπηση των εταιριών από την θέση του Προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών στο παρελθόν, ενώ προσφάτως εξελέγη και πάλι στις εκλογές της Ένωσης αναλαμβάνοντας τη θέση του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. 
 Η γνώση του για την αγορά είναι πλατιά. Δεν είναι τυχαίο ότι σταθερά τα τελευταία χρόνια εκπροσωπεί την Ενωση στα διεθνή φόρουμ των ασφαλειών ως μέλος της CEA στοιχείο που δείχνει μια ευρύτερη αντίληψη και γνώση των ασφαλιστικών πραγμάτων.
 Γιος του ασφαλιστή Αλέξη Κώτσαλου που εκείνες τις «σκληρές» εποχές έφθασε στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο Γιώργος, από τα πρώτα παιδικά του χρόνια συναναστράφηκε με ανθρώπους, ιδέες, ορολογία, που σχετίζονταν με την ιδιωτική ασφάλιση.
 Όπως ο ίδιος αναφέρει ήταν μόλις οκτώ ετών όταν ρώτησε τον πατέρα του και ματαίως προσπαθούσε να καταλάβει τι είναι οι αντασφάλειες. Το μέλλον του προδιαγράφηκε με ακρίβεια όχι μόνο στο να ενταχθεί στον αγώνα της καθημερινότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων έστω και από κορυφαίες διοικητικές θέσεις αλλά και στο να μη μπορέσει να αποκλίνει -αν και το προσπάθησε- για να δημιουργήσει ο ίδιος μια δική του επιχείρηση.
 Παρόλη την τεχνογνωσία, την επαγγελματική και επιστημονική του κατάρτιση ο Γιώργος Κώτσαλος δηλώνει σήμερα ότι επιλέγει την παροχή υπηρεσιών, την διοίκηση, το μάνατζμεντ και απορρίπτει την ιδέα του να γίνει επιχειρηματίας όπως ανακάλυψε στις «πρόβες» της ζωής του.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και πήγε σχολείο στην Κοργιαλένειο Σχολή στις Σπέτσες. Μετά ακολούθησε η Αγγλία όπου σπούδασε τις ασφάλειες αποκτώντας ένα καλό επιστημονικό υπόβαθρο για να προχωρήσει. Αρχικώς εργάστηκε στους Lloyd΄s στο Λονδίνο και αμέσως μετά ήλθε στην Ελλάδα όπου το 1973 εργάστηκε ως πραγματογνώμονας στην Αγγλική εταιρία Toplies. Η πρώτη του επαφή με ασφαλιστική εταιρία σε ελληνικό έδαφος ήταν το 1976 όπου εισήλθε στην Ιντεραμέρικαν και εργάστηκε ως προϊστάμενος σε διάφορους κλάδους και τελικώς ανέλαβε την διεύθυνση των γενικών ασφαλειών της εταιρίας.
Εκείνη την εποχή ο Γιώργος Κώτσαλος σκέφθηκε ότι ίσως θα μπορούσε να φύγει από την Ελλάδα και να εργαστεί στον τομέα των ασφαλειών σε χώρα του εξωτερικού. Αποφάσισε λοιπόν να αποκτήσει εμπειρία γι΄αυτό και εστράφη στην Ιταλική εταιρία Generali όπου το 1983 ανέλαβε τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή της εταιρίας και αργότερα έγινε αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής. Η σχέση με την αλλοδαπή εταιρία κράτησε μέχρι το 1993 όπου κλείνοντας πλέον δέκα χρόνια συνεργασίας είχε πλέον καταλάβει ότι προτιμά να μείνει στην Ελλάδα για να συνεχίσει την επαγγελματική του δραστηριότητα. Νομοτελειακά, η ζωή, οι συγκυρίες και η εμπειρία που είχε αποκτήσει τον κράτησαν στην Ελλάδα και οι ευκαιρίες ανοίχτηκαν εδώ.
Το 1994 ανέλαβε ως Διευθύνων Σύμβουλος του Φοίνικα όπου ποτέ δεν ξέχασε όπως αναφέρει ο ίδιος τα δύσκολα χρόνια που πέρασε με την συγχώνευση της εταιρίας με την Metrolife καθώς για πρώτη φορά διαπίστωσε τις σημαίνει να «παντρέψεις» τον δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα. Αιφνίδια η ζωή γύρισε για τον Γιώργο Κώτσαλο και πάλι στην αρχή.. Το 2004 ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος στην εταιρία που είχε πρωτοξεκινήσει την Ιντεραμέρικαν με τη διαφορά ότι η εταιρία ανήκει σε πολυεθνικό όμιλο και έχει άλλη λειτουργική, διοικητική και εκτελεστική διαδικασία από την Ιντεραμέρικαν που γνώρισε και εργάστηκε την δεκαετία του ‘70. Ωστόσο ακόμη και έτσι, ο Γιώργος Κώτσαλος δηλώνει κατασταλαγμένος ότι η Ιντεραμέρικαν «είναι κάτι παραπάνω από εταιρία, είναι τρόπος ζωής γι΄ αυτό και έχει φανατικούς οπαδούς».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*