Οι ανοιχτοί λογαριασμοί της δημόσιας ΠΦΥ

Σοβαρές εκκρεμότητες από το παρελθόν “σέρνουν” στη νέα χρονιά οι Τοπικές Μονάδες Υγείας και τα Κέντρα Υγείας, στα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να βασίσει το νέο μοντέλο δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το τοπίο για μία ακόμη χρονιά συνθέτουν οι ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, η διαιώνιση της απληρωσιάς και οι ανεφάρμοστες δικαστικές αποφάσεις για την επαναπρόσληψη των απολυμένων γιατρών. Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αριστοτέλους μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού-Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ και του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα, παρουσία του Ανδρέα Ξανθού, λίγο πριν από τη “δύση” του 2017.

Παρά τις προσδοκίες που ενδεχομένως δημιούργησε η νέα χρονιά, η συνάντηση δεν φαίνεται να παρήγαγε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας προειδοποιεί ότι από τα μέσα του τρέχοντος μήνα ξεκινά νέο γύρο νομικών προσφυγών και κινητοποιήσεων για την πληρωμή του ιατρικού προσωπικού που στελεχώνει τα ΚΥ με δικαστικές αποφάσεις. “Υπάρχουν απλήρωτοι από 20 μήνες έως 4 μήνες. Η υπομονή έχει εξαντληθεί” αναφέρει σχετικά.

Εξάλλου, το 2017 κληρονόμησε στη νέα χρονιά προβλήματα και με τη μισθοδοσία των επικουρικών γιατρών που σε ορισμένες περιπτώσεις παραμένουν απλήρωτοι, παρά τη θετική γνωμοδότηση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η Ομοσπονδία προτίθεται να πράξει ανάλογα και για την άμεση υλοποίηση των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν στην επαναπρόσληψη απολυμένων γιατρών. “Οι δικαστικές αποφάσεις είναι πάνω από το νόμο και είναι άμεσα εκτελεστέες” τονίζει σχετικά και ζητά ενιαία πολιτική από τις Υγειονομικές Περιφέρειες για όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία και την “ερμηνεία” του υπάρχοντος νομικού πλαισίου.

“Αγκάθι” αποτελεί στο μεταξύ η έλλειψη ιατρικού προσωπικού στις ΤοΜΥ, καθώς πάνω από τις μισές θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2017 έμειναν ακάλυπτες αλλά ακόμα δεν επαναπροκηρύχθηκαν.

“Οι όποιες καθυστερήσεις, μόνο πλήγμα επιφέρουν στο δημόσιο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας” τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠ, διευκρινίζοντας πως οι ανάγκες μεγαλώνουν λόγω συνταξιοδότησης γιατρών. “Σε πολλά ΚΥ λείπουν βασικές ιατρικές ειδικότητες. Απαιτείται σχεδιασμός με κριτήρια τις ανάγκες ανά κέντρο υγείας και περιοχή” συμπληρώνει, ενώ ζητά να μπει τέλος στις μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού εκτός των ΚΥ και των ΤοΜΥ και να ολοκληρωθούν οι κρίσεις όλων των γιατρών.

Την ίδια ώρα, στον “πάγο” εξακολουθεί να βρίσκεται η αγορά νέου τεχνολογικού εξοπλισμού και αναλώσιμων, σε συνάρτηση με τη στελέχωση των εργαστηρίων με προσωπικό. Για την ΠΟΣΕΥΠ, η αναβάθμιση του εργαστηριακού τομέα είναι ο μόνος τρόπος να είναι ανταγωνιστικό ένα δημόσιο σύστημα απέναντι στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Στη συνάντηση η Ομοσπονδία επανέφερε, τέλος, τη θεσμοθέτηση των 15λεπτων ραντεβού, ως ελάχιστου χρόνου ανάλογα με την ειδικότητα και την διενέργεια ιατρικών πράξεων, που έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο από το 2016 χωρίς να έχει εφαρμοστεί.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*