Νέα επίσχεση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Χάος οι πληρωμές των γιατρών και όνειρο απατηλό η πάταξη της πραγματικής παραβατικότητας περιγράφουν την κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ, όπως την περιγράφουν οι συμβεβλημένοι ιατροί. Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ κρούει για ακόμη μια φορά το καμπανάκι για τις ατραπούς στις σχέσεις συμβεβλημένων και οργανισμού, κυρίως λόγω των πολλών μηνών που παραμένουν οι πρώτοι απλήρωτοι.

530 κλινικοί ιατροί δεν έχουν πληρωθεί για τον Ιανουάριο του 2016, «παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς από την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ», αναφέρουν και σημειώνουν πως οι κλινικοεργαστηριακοί και όλοι οι εργαστηριακοί ιατροί είναι απλήρωτοι για όλο το 2016. Παρότι, όμως, δεν έχουν λάβει χρήματα για εφέτος, πρόκειται να εισπράξουν αξιοσημείωτο κούρεμα, λόγω rebate και clawback.

Αύριο ο Φεβρουάριος θα καταστεί ληξιπρόθεσμος, ενώ οι υποχρεώσεις σε προμηθευτές, δημόσιο τρέχουν διαρκώς, ενώ οι κλινικοί ιατροί ήδη έχουν χρεωθεί φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αξίας τουλάχιστον 6.000 ευρώ, χωρίς αντίστοιχες πληρωμές.

Εν τω μεταξύ, στον αέρα είναι το μέλλον των νέων συμβάσεων, αφού οι δυσκολίες στη διαπραγμάτευση μεταφράστηκαν σε παράταση των ισχυουσών συμβάσεων έως τις 31/10, χωρίς επικύρωση με Υπουργική απόφαση.

Την ίδια ώρα, ο έλεγχος που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ οδηγεί σε «εξουθενωτικά κουρέματα», όπως τα χαρακτηρίζουν οι επικεφαλής της Ένωσης Ιατρών.
Πρόκειται για στατιστικό, μη πραγματικό έλεγχο, με πάγωμα πληρωμών σε οποιαδήποτε ένσταση, υποστηρίζουν οι γιατροί. «Πολλοί ιατροί αναφέρουν ότι έχουν χαθεί ενυπόγραφες επισκέψεις, εσώκλειστες στους φακέλους στην Πεύκη και ότι κουρεύονται 200 ευρώ καθώς δεν ανοίγει το σκαναρισμένο ηλεκτρονικό αρχείο της επίσκεψης», δηλώνουν.

«Ο στόχος της πάταξης της πραγματικής παραβατικότητας από τον ΕΟΠΥΥ μένει όνειρο απατηλό. Αναμένουμε με προσμονή, τις απαιτούμενες εισαγγελικές παρεμβάσεις επί τελεσίδικων υποθέσεων της ΥΠΕΔΥΦΚΑ για αποδεδειγμένη παραβατική συμπεριφορά παρόχων», προσθέτουν.

Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ ζητάει ουσιαστικό και τυπικό έλεγχο, ενώ εκκρεμεί ο έλεγχος και η εκκαθάριση του οφειλομένου 10% από το 2012 και ο έλεγχος του 2013 που έχει εκκαθαρισθεί από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, παραμένει απλήρωτος.

«Ο τίμιος ιατρός του Οργανισμού που εργάζεται αξιοπρεπώς, αργοπεθαίνει», καταλήγει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, η οποία τονίζει πως οι γιατροί προσπαθούν να παραμείνουν κοντά στους πολίτες, προσπαθώντας να κρατήσουν ανοικτά ιατρεία τους.

Είναι, όμως, αναγκασμένοι να κηρύξουν επίσχεση παροχής υπηρεσιών από 1η Ιουλίου, ζητώντας τα δεδουλευμένα Φεβρουαρίου αλλά και τις πληρωμές που εκκρεμούν για τον Ιανουάριο. Προειδοποιούν, δε, την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ να επισπεύσει την τήρηση των υποχρεώσεων της, «χωρίς νουθεσίες και υποδείξεις προς τους συμβεβλημένους ιατρούς. Αν μάλιστα το επιθυμεί, οι ιατροί που θα πληρωθούν και δεν θα συμμετέχουν στην επίσχεση, ας το δηλώσουν εγγράφως στον ΕΟΠΥΥ για να έχει ο οργανισμός την πληροφόρηση του, με όποιον τρόπο του φανεί αυτή χρήσιμη».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*