Επεκτείνει την παρουσία της στην Iνδονησία η Fairfax

 

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Την παρουσία της στην Ινδονησία επιχειρεί να επεκτείνει η καναδική Fairfax, μητρικός όμιλος και της Eurolife. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Insurance Journal, η εταιρεία του “Γουόρεν Μπάφετ του Καναδά” Prem Watsa βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για αγοράσει τη μονάδα γενικών ασφαλειών του ινδονησιακού ομίλου PT Paninvest, PT Asuransi Multi Artha Guna.

 

Η αξία του deal κοστολογεί την ινδονησιακή εταιρεία στα 200 εκατ. δολάρια (ΗΠΑ), σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Η συμφωνία που εκτός απροόπτου θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες συνοδεύεται και από συμφωνία bancassurance που θα επιτρέπει στα ασφαλιστικά προϊόντα της Fairfax να διανέμονται και να πωλούνται μέσα από το δικτυο της τράπεζας του ομίλου Paninvest, PT Bank Pan Indonesia.

 

Οι μεγάλοι ξένοι ασφαλιστικοί όμιλοι το τελευταίο διάστημα ενισχύουν το προφίλ τους στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς η αύξηση του βιοτικού επιπέδου οδηγεί σε αυξανόμενη ασφαλιστική κάλυψη και ζήτηση για ασφαλιστικές υπηρεσίες. Η συμφωνία μεταξύ Fairfax και PT Asuransi θα αύξανε την αξία των εξαγορών στον χρηματοοικονομικό κλάδο της Ινδονησίας την τελευταία τριετία στα 5,2 δισ. δολ. “Η Ινδονησία είναι μια αγορά με σημαντικές προοπτικές για τις διεθνείς ασφαλιστικές εταιρείες”, παρατηρεί ο John Teja, διευθυντής της  PT Ciptadana Securities. “Για τις Ινδονησιακές εταιρείες, το να είναι συνδεδεμένες με ένα ηχηρό όνομα του εξωτερικού αναβαθμίζει το κύρος τους και μπορεί να προσελκύσει περισσότερους πελάτες”.

 

Ο Watsa που συγκρίνεται με τον Warren Buffett για το επενδυτικό του στιλ που χαρακτηρίζεται από την εμμονή στην αξία και την “αντίσταση” στις κυρίαρχες τάσεις έχει εξαγοράσει ασφαλιστικές εταιρίες σε πολλές χώρες του κόσμου, από την Ελλάδα και την Ουκρανία, έως τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή. Από τις αρχές του 2014 η Fairfax που εδρεύει στο Τορόντο έχει αγοράσει μερίδια στην βιετναμέζικη BIDV Insurance, την MCIS  Insurance από τη Μαλαισία και την ινδονησιακή PT Batavia Mitratama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*