Ψυχάρης: Ας αφήσουμε πίσω τις ιδεολογικές μας εμμονές κύριε Υπουργέ

Να υποστηρίξει με άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις τις Δημόσιες Δομές Υγείας που υποβαθμίζονται σε καθημερινή βάση, έως ότου είναι έτοιμη να εφαρμόσει το δικό της σχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καλεί την Κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού – Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) ΠΕΔΥ.
«Τα ιατρεία ΠΕΔΥ έχουν καταρρεύσει λόγω έλλειψης προσωπικού, τα εργαστήρια υπολειτουργούν λόγω έλλειψης αναλώσιμων, με δυσκολία γίνεται η προμήθεια απλών υλικών όπως toner και χαρτί Α4 και εμείς φαντασιωνόμαστε μια μελλοντική Πρωτοβάθμια Υγεία στηριγμένη σε προτάσεις της Alma Ata «παλιάς κοπής».
Ας μην μιλήσουμε για το πλήρες χάος των ΥΠΕ, που άλλες πληρώνουν τους γιατρούς ΠΑΑ υπολογίζοντάς τους το σύνολο της προϋπηρεσίας τους και άλλες όχι. Άλλες ΥΠΕ έχουν κρίνει άλλες όχι, ενώ το Υπουργείο δεν έχει κατορθώσει με παρέμβασή του να συντονίσει τις Περιφέρειες. Επίσης, οι τροπολογίες για την πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας και το βαθμολόγιο, δεν έχουν νομοθετηθεί μέχρι σήμερα, αφήνοντας εκτεθειμένους τους γιατρούς ΠΑΑ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ, Παναγιώτης Ψυχάρης.
«Παλιά και νέα υλικά»
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας έχει επισημάνει και στο παρελθόν την ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες για την αναστήλωση της ΠΦΥ, ακόμη και με άξονα το Ν. 4238 του πρώην υπουργού Γεωργιάδη, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη. Τη νέα παρέμβαση, ωστόσο, προκάλεσε η τοποθέτηση του Ανδρέα Ξανθού στις 11/1/16 στη Βουλή, μετά από επερώτηση που δέχτηκε για το θέμα, όπου δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει μεταρρύθμιση με παλιά υλικά.
«Μπορεί οι γιατροί, του πρώην ΙΚΑ, να είμαστε αρκετά μεγάλοι σε ηλικία, άρα κατ’ εσάς «παλιά υλικά», αλλά είμαστε έμπειροι και μάχιμοι γιατροί στην ΠΦΥ και με διάθεση να την στηρίξουμε, σε καμία όμως περίπτωση δεν είμαστε «παλιο-υλικά»!» τονίζει – εμφανώς ενοχλημένος για τη συγκεκριμένη διατύπωση – ο Π. Ψυχάρης, και καλεί τον Ανδ. Ξανθό να σκεφθεί πως οι νέοι γιατροί μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό, έχοντας γυρίσει την πλάτη στην ΠΑΑ ως επικουρικοί.
«Σας καλούμε λοιπόν κύριε Υπουργέ, πριν η κατάσταση γίνει μή αναστρέψιμη για το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, να αφήσουμε πίσω τις ιδεολογικές εμμονές μας και να προχωρήσουμε μαζί στην αναστήλωση του καταρρέοντος Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας, για να αποτελέσει και το φραγμό προς τα Νοσοκομεία που και αυτά βρίσκονται υπό κατάρρευση.

Ως Κυβέρνηση μπορείτε να σχεδιάζετε το όποιο Σύστημα Υγείας, αλλά μέχρι να είστε έτοιμοι να το εφαρμόσετε, οφείλετε να υποστηρίζετε τις Δημόσιες Δομές. Οι μεγάλοι κρατικοδίαιτοι – ιδιωτικοί όμιλοι Υγείας, έχουν ήδη εισβάλλει στο χώρο της Υγείας, και στο άμεσο μέλλον θα σαρώσουν και τις ιδεοληψίες μας και τους ήδη απαξιωμένους κατοίκους της Χώρας μας» καταλήγει ο Πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΠΕΔΥ.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*