Κορυφαίος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις το 2016 η διακοπή εργασιών

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η διαταραχή/διακοπή εργασιών (business interruption) παραμένει ο κορυφαίος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις διεθνώς για το 2016,  σύμφωνα με την  έρευνα Allianz Risk Barometer που καταρτίζει κάθε χρόνο (αρχής γενομένης από το 2011) ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός Allianz και στην οποία συμμετείχαν φέτος πάνω από 800 ειδικοί του κλάδου από 40 χώρες.

 

“Το τοπίο των κινδύνων για τις επιχειρήσεις μεταβάλλεται δραστικά το 2016…Ενώ οι εταιρείες εμφανίζονται να ανησυχούν λιγότερο για τα παραδοσιακά “βιομηχανικά ρίσκα” όπως οι φυσικές καταστροφές ή οι πυρκαγιές, αυξάνεται ο προβληματισμός για τις παρενέργειες άλλων γεγονότων που μπορούν να διαταράξουν τις εργασίες τους, καθώς  και για την όξυνση του ανταγωνισμού σε πολλές αγορές”, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην έρευνα.

ALLIANZZ

Εξέχουσα θέση στην κατάταξη των κινδύνων καταλαμβάνουν πλέον τα λεγόμενα “κυβερνο-περιστατικά” (cyber incidents), μια  ευρεία κατηγορία που περιλαμβάνει τις κυβερνο-επιθέσεις και το ηλεκτρονικό έγκλημα, την υφαρπαγή προσωπικών δεδομένων και τα προβλήματα στα συστήματα πληροφορικής των επιχειρήσεων. Τα cyber-incidents θεωρούνται ο τρίτος μεγαλύτερος κίνδυνος (ενώ στην έρευνα του 2015 βρίσκονταν στην πέμπτη θέση) και αξιολογούνται πλέον ως ο σοβαρότερος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο Allianz Risk Barometer (το 2011), μόνο το 1% των ερωτώμενων ανησυχούσε για τον κυβερνο-κίνδυνο.

 

Οπως προαναφέρθηκε, η προοπτική διαταραχών στις εργασίες και στις αλυσίδες εφοδιασμού αναφέρεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος, με τις επιχειρήσεις να ανησυχούν ότι οι εν λόγω διαταραχές που μέχρι πρότινος προέρχονταν από “φυσικά αίτια” θα οφείλονται σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό στις κυβερνο-επιθέσεις, τα τεχνικά προβλήματα και την γεωπολιτική αβεβαιότητα. Οι “εξελίξεις στις αγορές”, κατηγορία που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την αστάθεια στις διεθνείς αγορές (που αποτελεί μέχρι σήμερα το βασικό χαρακτηριστικό του 2016…), τον οξυμένο ανταγωνισμό αναδεικνύονται ως ο υπ’ αριθμόν δύο κίνδυνος και τα cyber incidents κλείνουν την…”επικίνδυνη τριάδα”.

 

Οι φυσικές καταστροφές (καταιγίδες, πλημμύρες, σεισμοί) υποχωρούν φέτος στην τέταρτη θέση (ενώ το 2015 καταλάμβαναν την δεύτερη) και στην πέμπτη θέση του βαρομέτρου των κινδύνων συναντάμε τις  αλλαγές στο νομοθετικό και εποπτικό πλαίσιο, περιλαμβανομένων των εμπορικών κυρώσεων και των μέτρων προστατευτισμού. Η πρώτη δεκάδα των κινδύνων συμπληρώνεται από τις μακροοικονομικές εξελίξεις (προγράμματα λιτότητας, πληθωρισμός/αποπληθωρισμός κ.α.), την απώλεια της καλής φήμης ή την μείωσης της αξίας της εμπορικής επωνυμίας, τις εκρήξεις/πυρκαγιές, τους πολιτικούς κινδύνους (πόλεμος, τρομοκρατία, αναταραχή) και τέλος το τρίπτυχο “κλοπή, απάτη, διαφθορά”.

 

Χαμηλότερα στην κατάταξη των κινδύνων βρίσκονται τα ανθρώπινα λάθη, η έλλειψη ταλαντούχων στελεχών και η γήρανση του εργατικού δυναμικού, η περιβαλλοντική ρύπανση, η κλιματική αλλαγή, τα ενεργειακά  blackout, ο κίνδυνος διαλυσης της Ευρωζώνης (που έχει ανεβεί στην 18η θέση από την 25η το 2015),  και οι πανδημίες.

 

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την έρευνα Allianz Risk Barometer 2016 εδώ:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*