Η πρόταση της «Επιτροπής Σοφών» ανοίγει το δρόμο για τις ιδιωτικές συντάξεις

 

Το δρόμο για το άνοιγμα του ασφαλιστικού συστήματος και προς τις ιδιωτικές συντάξεις φαίνεται ότι χαράσσει η πρόταση της «Επιτροπής Σοφών» που είδε την περασμένη εβδομάδα το φως της δημοσιότητας.

Αν και στη γνωμοδότηση των «Σοφών» δεν γίνεται άμεσα αναφορά στη δημιουργία ενός ιδιωτικού κεφαλαιοποιητικού συστήματος απονομής συντάξεων, εκτιμάται ότι έμμεσα η εφαρμογή της πρότασης δημιουργεί το ανάλογο περιβάλλον ώστε σε δεύτερο χρόνο η κυβέρνηση να κινηθεί νομοθετικά για τη θεσμοθέτηση συντάξεων που θα χορηγούνται και από την ελεύθερη αγορά και όχι μόνο από τα Ταμεία.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ερωτήθηκε σχετικά από το IW, και δήλωσε ότι από την πρόταση των «Σοφών» προκύπτει μεταξύ άλλων, μια μεγάλη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης, αλλά και η μετακίνηση των επικουρικών συντάξεων από το δεύτερο πυλώνα ασφάλισης στον πρώτο με την προοπτική της ενοποίησής τους με τις κύριες συντάξεις.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ανέφερε, αφήνει ελεύθερο το δεύτερο πυλώνα ασφάλισης και υπό αυτή την έννοια το πεδίο για την ανάπτυξη των ιδιωτικών συντάξεων, που από κοινού με τις ατομικές συντάξεις του τρίτου πυλώνα ασφάλισης θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί στα έσοδα των συνταξιούχων μετά τη θεσμοθέτηση του νέου ασφαλιστικού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του IW, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, μετά και την ανακοίνωση της πρότασης από την «Επιτροπή Σοφών», σχεδιάζει κύκλο επαφών με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου αφενός να διαπιστώσει τις προθέσεις των συναρμόδιων υπουργών, αφετέρου να τους ενημερώσει για τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε η ιδιωτική σύνταξη να συμπληρώσει το χαμένο εισόδημα των συνταξιούχων από τα μέτρα που θα ληφθούν στο πλαίσιο του νέου συνταξιοδοτικού.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*