Δραχμοσενάρια από βουλευτές και από το 45% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ κάνουν λόγο όλο και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η άγνοια του κινδύνου αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος. Μετά τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Λαπαβίτσα, ο οποίος υποστήριξε για ακόμη μία φορά ότι η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η έξοδος από την ευρωζώνη, έρχεται ο αρθρογράφος και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αλμπάνης να υποστηρίξει ότι το Grexit είναι προτιμότερο από ένα τρίτο Μνημόνιο.

Την ίδια ώρα, πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της MARC για λογαριασμό του Alpha. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, επιστροφή στη δραχμή θέλουν σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (45,1%). Από τα υπόλοιπα κόμματα, επιστροφή στη δραχμή θέλει το 54,4% των ΑΝΕΛ, το 67,7% του ΚΚΕ και το 58,7% της Χρυσής Αυγής.

Σε όλες αυτές τις φωνές για έξοδο από το ευρώ απαντά ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος περιγράφει τον εφιάλτη του Crexit από το 2011: «Σε είκοσι λεπτά θα είχαν στεγνώσει όλα τα ΑΤΜ, οι ουρές στις τράπεζες θα ήταν ατελείωτες και μετά από μία ώρα οι τράπεζες θα κατέβαζαν τα ρολά, η οικονομία θα κατέρρεε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα απέσυρε την υποστήριξη και οι τράπεζες δεν θα ξανάνοιγαν τις πόρτες τους, η χώρα θα είχε βυθιστεί στο απόλυτο σκότος, η φτώχεια θα εισέβαλλε στο 80% των νοικοκυριών, το ρολόι θα γύρναγε πίσω πολλές δεκαετίες».

«Θέλει η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη;» αναρωτιέται το CNBC.
Υπάρχουν διαχειριστές κεφαλαίου που πιστεύουν ότι ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ήθελε έξοδο από την ευρωζώνη και αυτό το θεωρούν λογικό, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Ωστόσο, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη για να διαπραγματευτεί με τους εταίρους της χώρας, παραμένοντας όμως η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης. Πιθανό Grexit θα δημιουργούσε αναταράξεις, αλλά η εναλλακτική είναι μία: επιπλέον περικοπές, λόγω της λιτότητας που επιθυμούν να επιβάλουν οι πιστωτές.

Το ενδεχόμενο της επιστροφής στο παλιό εθνικό νόμισμα, τη δραχμή, ίσως προκαλούσε και άλλα ευρωπαϊκά κράτη σε αντίστοιχες κινήσεις αποδέσμευσης από το ενιαίο νόμισμα, κλονίζοντας τη συνεκτικότητα της ευρωζώνης και απειλώντας το μέλλον της σαν οντότητα.

Θα είναι δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της δίχως εξωτερική βοήθεια. Μπορεί να προσπαθήσει να το κάνει με πρόχειρα μέτρα, ωστόσο αυτό δεν μοιάζει με βιώσιμη στρατηγική. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει νέο πρόγραμμα διάσωσης ή Grexit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*