Μελέτη Eurobank: Πτώση επιτοκίων σε καταθέσεις και δάνεια τον Δεκέμβριο

Για τον μήνα Δεκέμβριο (2014) το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 1,15% και το αντίστοιχο των νέων δανείων διαμορφώθηκε στο 5,03%. Το περιθώριο του επιτοκίου ήταν της τάξης του 3,88%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), για τον μήνα Δεκέμβριο, τόσο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων όσο και το αντίστοιχο μέγεθος των νέων δανείων σημείωσαν πτώση. Αυτό ισχύει τόσο σε όρους μηνιαίων όσο και σε όρους ετήσιων μεταβολών. Για παράδειγμα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων ήταν της τάξης του 1,15%, ελαφρώς μειωμένο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο (1,19%) και χαμηλότερο κατά 0,66 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2013 (1,81%).

Στην άλλη πλευρά του ισολογισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων διαμορφώθηκε στο 5,03%, μειωμένο, κατά 0,10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Νοέμβριο (5,13%) και κατά 0,09 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2013 (5,12%). Οι συγκεκριμένες μεταβολές διαμόρφωσαν το περιθώριο του επιτοκίου, δηλαδή τη διαφορά ανάμεσα στο μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων και στο αντίστοιχο των καταθέσεων, στο 3,88%. Σε όρους ετήσιων μεταβολών παρατηρήθηκε αύξηση κατά 0,57 ποσοστιαίες μονάδες και σε όρους μηνιαίων μεταβολών σημειώθηκε μείωση κατά 0,06 ποσοστιαίες μονάδες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*