Λύση για διετή εκκαθάριση της Ασπίς

Σε διαβούλευση με τον εκκαθαριστή του πάλαι ποτέ κραταιού ομίλου Ασπίς, βρίσκονται οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων, προκειμένου να επιτύχουν ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο εκκαθάρισης του ομίλου, αλλά και την επιτάχυνση της όλης διαδικασίας.

Πληροφορίες του IW αναφέρουν ότι, ανεξάρτητα από τις σχεδιαζόμενες για την ερχόμενη εβδομάδα επαφές με το υπουργείο Οικονομικών (βλέπε χθεσινή αναφορά του IW), οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων έχουν ήδη υποβάλλει προς τον εκκαθαριστή τρεις προτάσεις που προβλέπουν τα εξής:

– Να καταργηθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις των ακινήτων που ανήκουν στον όμιλο καθότι βαραίνουν ένα νομικό πρόσωπο το οποίο δεν λειτουργεί. Αναφέρουν για παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ, που όσο τρέχουν τα χρόνια τόσο δημιουργεί νέα χρέη στον όμιλο, περιορίζοντας τα διαθέσιμα κεφάλαια για τις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων μετά την εκκαθάριση.

– Να αρθεί η δέσμευση -υπέρ του δημοσίου- του 50% της περιουσίας του ομίλου, καθότι από την εκκαθάριση προηγούνται ως προς τα προνόμια οι εργαζόμενοι, ακολουθούν οι ασφαλισμένοι και τρίτο σε σειρά έρχεται το δημόσιο. Όσο λοιπόν παραμένει δεσμευμένο το 50% των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να παρεμποδίζεται η αποζημίωση των ασφαλισμένων και, φυσικά, των εργαζομένων.

– Να θεσμοθετηθεί διαιτητικό όργανο ώστε να καταστεί ταχύτερη η διαδικασία επίλυσης διαφορών που ανακύπτουν επί της εκκαθάρισης. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει ανακοπή των ασφαλιστικών μέτρων, η εκδίκαση των οποίων απαιτεί χρόνια.

Όπως σημειώνουν κύκλοι των ασφαλισμένων, αν ο εκκαθαριστής υποστηρίξει τις ανωτέρω προτάσεις και η κυβέρνηση δεχθεί να ισχύσουν τα ανωτέρω, τότε η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί σε διάστημα το πολύ δύο ετών αντί των 10 που θα απαιτηθούν δια της δικαστικής οδού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*