Ανέτοιμο το 75,5% των εταιρειών για τη Solvency II

Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι ακόμα προετοιμασμένες για την προσαρμογή τους στη Solvency ΙΙ παρά το γεγονός ότι κάποιες από τις εταιρείες τις οποίες αφορά η οδηγία παρουσιάζουν μεγάλη πρόοδο. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα της Moody’s Analytics, που διεξήχθη σε 45 ασφαλιστικές εταιρείες ανεξαρτήτου μεγέθους στην Ευρώπη, σύμφωνα με την οποία μόνο το 24,5% των ασφαλιστικών εταιρειών είναι πραγματικά έτοιμο να καλύψει τις απαιτήσεις του νέου καθεστώτος φερεγγυότητας.

Το 64,5% των ασφαλιστικών εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα εξακολουθούν να αναπτύσσουν λύσεις για την προσαρμογής τους στην οδηγία και το 11% του δείγματος εμφανίζει σημαντικές ελλείψεις ως προς τα βήματα που θα έπρεπε να έχει κάνει.
Σύμφωνα με την έκθεση που είχε ως στόχο να αξιολογήσει την πρόοδο που έχουν κάνει οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές όσον αφορά τη συμμόρφωση τους με το νέο κανονιστικό πλαίσιο τρεις είναι οι τομείς στους οποίους πρέπει να εστιάσουν οι εταιρείες: στις απαιτήσεις του ORSA (Own Risk and Solvency Assessment) , στην ποιοτική διαχείριση δεδομένων και το regulatory reporting.  

Όπως εξηγεί ο Brian Heale, Ανώτερος Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της MoodysAnalytics «η έρευνά έδειξε ότι το μέγεθος της κάθε ασφαλιστικής εταιρίας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα σε σχέση με το επίπεδο προσαρμογής, οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αγκαλιάσει τη Solvency II ως μια ευκαιρία για την ενίσχυση των δυνατοτήτων τους για τη διαχείριση και τις υποδομές».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*