INTERAMERICAN: Οι εγγυητικές επιστολές, εργαλεία για την οικονομική διασφάλιση επιχειρηματικών συναλλαγών

του Θοδωρή Σταύρου, Senior Underwriter, Corporate & Special Risks Solutions, Interamerican 

Κατά τη διάρκεια μίας ακόμη περιόδου αβεβαιότητας και μετά από διαδοχικές οικονομικές κρίσεις, η Interamerican, για μία φορά ακόμη, δρώντας καινοτόμα, επένδυσε σε ένα ιδιαίτερο προϊόν για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Μετά από πολύ προσεκτική εξέταση και ακολουθώντας ιδιαίτερα συνετή στρατηγική underwriting, η Interamerican, από το 2016, αναπτύσσει τον κλάδο της Ασφάλισης Εγγυήσεων (Surety Bonds) στην Ελλάδα. 

Στον επιχειρηματικό κόσμο των οικονομικών συναλλαγών και συμβατικών συμφωνιών, η Ασφάλιση Εγγυήσεων έχει αναδυθεί διεθνώς ως μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση στις τραπεζικές εγγυήσεις. Κατά τη σύναψη συμβάσεων, προμηθευτές και ανάδοχοι υποχρεούνται να παράσχουν στον Κύριο του Έργου μια μορφή ασφάλειας, μια εγγυητική επιστολή, η οποία μπορεί να ζητηθεί είτε από τις τράπεζες είτε από ασφαλιστικές εταιρείες. Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν αντικαθιστούν τις τράπεζες στον ρόλο τους ως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς αυτό, ούτως ή άλλως, δεν αποτελεί μέρος της στρατηγικής τους. Αυτά τα δύο προϊόντα λειτουργούν παράλληλα παγκοσμίως. 

Η Interamerican αναγνωρίζει ότι, υπό τις τρέχουσες συνθήκες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με το σημαντικότατο πλήθος και ύψος συμβατικού αντικειμένου δημόσιων έργων υποδομής και κατασκευών, καθώς και τις ιδιωτικές επενδύσεις σε κατασκευές και ενέργεια, οι εταιρείες χρειάζονται μεγάλα ποσά εγγυοδοσίας, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αποκλειστικά από τα τραπεζικά ιδρύματα. Στην περίπτωση αυτή, η εταιρεία στέκεται αρωγός στις προσπάθειες των φερέγγυων ελληνικών επιχειρήσεων να φέρουν εις πέρας τα έργα των επόμενων ετών, βοηθώντας να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που συναντώνται υπό τις παρούσες συνθήκες, αναλαμβάνοντας την έκδοση των απαιτούμενων εγγυητικών επιστολών. 

Οι εγγυητικές επιστολές αποτελούν εργαλεία για την οικονομική διασφάλιση επιχειρηματικών συναλλαγών. Η ασφάλιση εγγυήσεων προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα. Παρέχει υψηλό επίπεδο εξασφάλισης. Ειδικά όταν ο εγγυητής είναι μια ισχυρή ασφαλιστική εταιρεία με υψηλό δείκτη φερεγγυότητας, που υποστηρίζεται από έμπειρους αντασφαλιστικούς οργανισμούς με υψηλή βαθμολόγηση από τους οίκους αξιολόγησης, όπως στην περίπτωση της Interamerican, διασφαλίζεται πως σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη κατάπτωσης της εγγυητικής επιστολής, η αποζημίωση θα ολοκληρωθεί πράγματι και εντός του συμβατικά οριζόμενου χρονικού πλαισίου. Αυτή η διαβεβαίωση μειώνει τον κίνδυνο για τα εμπλεκόμενα μέρη και διασφαλίζει την ολοκλήρωση του προς υλοποίηση έργου.

Προσέγγιση βάσει αναγκών του πελάτη

Επιπλέον, ο πελάτης προσεγγίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες του, ώστε να λάβει το απαιτούμενο επίπεδο εγγύησης χωρίς επιβάρυνση με περιττές χρεώσεις. Είθισται, κατά την έκδοση εγγυήσεων, να απαιτείται κάποιας μορφής εξασφάλιση, συνήθως με τη μορφή μετρητών ή μειώνοντας το παρεχόμενο όριο χρηματοδοτήσεων. 

Στην περίπτωση της Ασφάλισης Εγγυήσεων, η εξασφάλιση λαμβάνεται μέσω των όρων αναγωγικών δικαιωμάτων του Ασφαλιστή ενώ, συμπληρωματικά, μπορεί να απαιτηθεί μικρότερο ή ακόμη και μηδενικό, κατά περίπτωση, ποσό εξασφάλισης σε χρηματικά διαθέσιμα. 

Η κάλυψη από την Interamerican μπορεί να δώσει στον πελάτη την ευκαιρία να επαναφέρει την απαραίτητη ροή χρημάτων στην επιχείρηση που απαιτούνται για την έγκαιρη και ορθή τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων παράδοσης των έργων. Ο ασφαλιστής αξιολογεί την οικονομική ευρωστία και την αξιοπιστία του πελάτη, καθώς και την ικανότητα εκτέλεσης ενός έργου αντί να εστιάζεται αποκλειστικά σε απαιτήσεις εξασφαλίσεων. 

Η Interamerican, με την ενεργή άσκηση του κλάδου ασφάλισης εγγυήσεων, προσφέρει ευκαιρίες για τους ασφαλιστές να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους και να παρέχουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στους πελάτες. Καθώς υπάρχει ζήτηση για εξειδικευμένες ασφαλιστικές υπηρεσίες, προσφέρονται ευκαιρίες για ασφαλιστική διαμεσολάβηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών. Προσφέροντας το προϊόν ασφάλισης εγγυήσεων παράλληλα με τα υπάρχοντα ασφαλιστικά προϊόντα τους, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μπορούν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους και να προσελκύσουν νέους πελάτες. Επιπλέον, μπορούν να ενισχύσουν τις σχέσεις με τους πελάτες τους. Οι πελάτες που χρειάζονται εγγυητικές επιστολές είναι πιθανό να έχουν ποικίλες επιχειρηματικές ανάγκες, γεγονός που οδηγεί σε ευκαιρίες cross selling για άλλα ασφαλιστικά προϊόντα, όπως κάλυψη γενικής αστικής ευθύνης, περιουσίας και τεχνικών ασφαλίσεων. Αυτή η ολιστική προσέγγιση προάγει τις μακροπρόθεσμες συνεργασίες και την αφοσίωση των πελατών.

Υψηλό επίπεδο ασφάλειας και ευελιξίας

Συνοψίζοντας, η Ασφάλιση Εγγυήσεων αποτελεί μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση στις τραπεζικές εγγυήσεις, παρέχοντας υψηλό επίπεδο ασφάλειας και ευελιξία για τα συμβαλλόμενα μέρη, ενώ δημιουργεί ευκαιρίες για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς και το χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Στην Interamerican, πιστεύουμε ακράδαντα στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών με πολλαπλά οφέλη για τους πελάτες και τους συνεργάτες μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*