Ο κόσμος απέχει ακόμη πολύ από την επίτευξη των Στόχων για την Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs) μέχρι την καταληκτική προθεσμία που έχει οριστεί το έτος 2030. Η στασιμότητα ακόμα και η οπισθοδρόμηση είναι δύο από τα κύρια χαρακτηριστικά βασικών αυτών στόχων. Αυτό υποδηλώνει ότι τα σχέδια για την βιώσιμη ανάπτυξη σε ορισμένες περιοχές, όχι μόνο έχουν εκτροχιαστεί αλλά χειροτερεύουν αναφέρει η Allianz Trade, βασιζόμενη σε πρόσφατη ανάλυση του ΟΗΕ, εξηγώντας ότι οι λόγοι της αρνητικής προόδου οφείλονται κυρίως στην κλιματική κρίση, στους πολέμους και στην πανδημία.
Η ανθεκτικότητα στο κλίμα είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση των στόχων για την βιώσιμη ανάπτυξη. Οι αλληλεξαρτήσεις μεταξύ της περιβαλλοντικής κρίσης και της βιώσιμης ανάπτυξης τονίζουν τις δυνατότητες του ασφαλιστικού κλάδου στο να συμβάλει στη διασφάλιση της προόδου, διευκρινίζει η Allianz-Trade.
Ωστόσο, ο ρόλος της ασφάλισης με άμεσο χαρακτήρα αναφέρεται μόνο σε έναν στόχο SDG (SDG 8.10 για την οικονομική πρόσβαση) –Υπάρχουν πολυάριθμοι άμεσοι και έμμεσοι δεσμοί μεταξύ του ασφαλιστικού τομέα και των 17 SDG στόχων. Για παράδειγμα, ο ασφαλιστικός κλάδος μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο παρέχοντας οικονομική προστασία έναντι των κλιματικών κινδύνων, επηρεάζοντας άμεσα το 30% των στόχων SDG. Επιπλέον, ενσωματώνοντας μέτρα οικοδόμησης ανθεκτικότητας, όπως λύσεις που βασίζονται στη φύση, στις προσφορές προϊόντων τους, ο ασφαλιστικός κλάδος έχει τη δυνατότητα να διαφυλάξει την πρόοδο το 81% των στόχων SDG.
Αύξηση του δείκτη SDG με αύξηση της διείσδυσης της ασφάλισης
Η σχέση αυτή μεταξύ ασφάλισης και στόχων SDG μπορεί να μετρηθεί. Οι χώρες που δαπανούν περισσότερο από την οικονομική τους παραγωγή σε ασφάλειες τείνουν να παρουσιάζουν καλύτερη πρόοδο σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων, αντανακλώντας τον κρίσιμο ρόλο του μετριασμού του κινδύνου στη βιώσιμη ανάπτυξη. Για παράδειγμα, για κάθε αύξηση 1% στη διείσδυση των ασφαλίσεων στον κλάδο Περιουσίας και Ατυχημάτων, ο Δείκτης SDG αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 5,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Πλαίσιο για την ασφάλιση του άνθρακα
Υπό αυτά τα δεδομένα, η Allianz Trade προτείνει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ασφάλισης με στόχο το κέρδος την ανθεκτικότητα. Το πλαίσιο αυτό θα αμβλύνει τα εμπόδια, τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές πιέσεις, αν και μακροπρόθεσμα, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η περιβαλλοντική διαχείριση αλληλό-επιδρούν μεταξύ τους και ενισχύονται. Έτσι, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να συντάξουν ένα πλαίσιο που να καθιστά την βιωσιμότητα ως ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον ασφαλιστικό κλάδο, για παράδειγμα εφαρμόζοντας σταθερά ανώτατα όρια στις ασφαλισμένες και χρηματοδοτούμενες εκπομπές άνθρακα για την υποστήριξη της επίτευξης μηδενικών στόχων.
Ο ασφαλιστικός κλάδος μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη συμβολή του στη βιωσιμότητα δίνοντας προτεραιότητα σε προϊόντα που εστιάζουν στην ανθεκτικότητα, προωθώντας την πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς στην οικονομική προστασία, ενσωματώνοντας πλήρως τα κριτήρια ESG και ενισχύοντας τα πρότυπα μέτρησης και αναφοράς. Καθεμία από αυτές τις στρατηγικές όχι μόνο ενισχύει την ευθυγράμμιση του κλάδου ως προς τους στόχους , SDG αλλά επίσης ενισχύει την πρόταση μακροπρόθεσμης αξίας των ασφαλιστών ως βασικών εταίρων για την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού βιώσιμου και δίκαιου μέλλοντος.