Του Αιμίλιου Νεγκή,
Συνεδρίασε στο υπουργείο Υγείας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και το επιτακτικό ερώτημα που βασανίζει γονείς και παιδιάτρους παραμένει: Πότε επιτέλους θα καλυφθεί η δαπάνη για το εμβόλιο του θανατηφόρου μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β;
Η μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι αλήθεια ότι δεν είναι ιδιαίτερα συχνή στην Ελλάδα. Όμως, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς το 10% των ασθενών πεθαίνει μέσα στις πρώτες 1-2 μέρες και το 20% που επιβιώνουν εμφανίζουν σοβαρές αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληψία, απώλεια της ακοής, ακρωτηριασμοί και μαθησιακές δυσκολίες.
Το 2014, έγινε διαθέσιμο διεθνώς και στη χώρα μας ένα νέο πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο, αλλά μέχρι σήμερα η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ήταν αρνητική για την ένταξή του στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και συνακόλουθα την κάλυψη του υψηλού του κόστους από το Κράτος.
Κάθε δόση του εμβολίου κοστίζει 105 ευρώ και για την ανοσοποίηση των βρεφών χρειάζονται 2 ή 3 δόσεις και μία αναμνηστική, ανάλογα με την ηλικία. Μέχρι πρότινος, λοιπόν, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πρόβαλε δύο κυρίως λόγους και απέρριπτε την ένταξή του:
1. Ότι δεν είχε ενταχθεί σε καμία άλλη χώρα στο υποχρεωτικό πρόγραμμα εμβολιασμών.
2. Ότι δεν υπήρχαν επαρκή διαθέσιμα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.
Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία
Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες. Πλέον το εμβόλιο αποζημιώνεται κατά 100% σε 3 χώρες (Βρετανία, Ιταλία και Ιρλανδία) στα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους. Αυτή άλλωστε είναι και η πιο ευπαθής ομάδα του πληθυσμού.
Βέβαια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι επόμενο να το αποζημιώσουν οι Βρετανοί καθώς εκεί η επίπτωση είναι περίπου τριπλάσια σε σχέση με την Ελλάδα (1,6 κρούσματα ανά 100.000 έναντι 0,6 ανά 100.0000. Όμως, το θέμα που μας εκθέτει είναι ότι αποφάσισαν να το αποζημιώσουν και οι Ιταλοί με επίπτωση πολύ μικρότερη από εμάς (0,25 ανά 100.000).
Ακόμη, στις άλλες χώρες ήδη αποζημιώνεται σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως παιδιά που έχουν κάποιο ανοσολογικό έλλειμα (ανατομική ή λειτουργική ασπληνία, διαταραχές του συμπληρώματος κλπ). Πρόσφατα, δε, το εμβόλιο άρχισε να αποζημιώνεται και στις ΗΠΑ χωρίς καμία συμμετοχή στις ομάδες υψηλού κινδύνου και για χρήση στα υπόλοιπα παιδιά κατά την κρίση του παιδίατρου.
Ούτε η έλλειψη δεδομένων ισχύει πλέον. Πρόσφατα, δημοσιεύτηκαν δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητα από τη Βρετανία και από την περιοχή του Κεμπέκ του Καναδά. Όλα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο έχει υψηλή αποτελεσματικότητα (83-94%), ακόμα και όταν χορηγείται με μειωμένο σχήμα (2 δόσεων +1 αναμνηστικής και όχι 3+1).
Το κόστος
Όπως είδαμε το εμβόλιο είναι ακριβό – αν και υπάρχουν εμβόλια με εξίσου υψηλό κόστος που ήδη καλύπτονται από το Κράτος. Για να καλυφθεί το κόστος του εμβολιασμού στα βρέφη ηλικίας έως ενός έτους, απαιτούνται περίπου 7 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο.
Αναμφίβολα, το ποσό είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Όμως, εξίσου βαρύ είναι το κόστος, που προκαλείται από τους θανάτους, τις αναπηρίες και τις νοσηλείες στο νοσοκομείο. Όπως έχει δείξει μελέτη του πανεπιστημίου Πελοποννήσου που έχει κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας το άμεσο και έμμεσο κόστος των περιστατικών μηνιγγίτιδας Β τα τελευταία 20 χρόνια ανέρχεται σε περίπου 14 εκατ. ευρώ!
Επίσης, μπορεί να γίνουν αλλαγές στο ισχύον Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ώστε να εξοικονομηθούν πόροι και να διοχετευτούν στο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε αν αξίζει να ξοδεύουμε περίπου 20 εκατ. για το εμβόλιο του έρπη. Ή ακόμη να κάνουμε ότι έκαναν άλλες 20 χώρες και μείωσαν κατά μία δόση τον εμβολιασμό έναντι του πνευμονιόκοκκου. Αν μάλιστα κάνουμε το τελευταίο εξοικονομούνται περίπου 7 εκατ. όσα δηλαδή χρειαζόμαστε για τον πρώτο χρόνο εμβολιασμού των βρεφών για τη μηνιγγίτιδα Β.
Επίσης, πρόσφατα, εντάχθηκαν στο εθνικό πρόγραμμα δύο νέα εμβόλια για τον ιό HPV, τα οποία έχουν εξίσου αν όχι μεγαλύτερο κόστος για το κράτος, ενώ τα ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού είναι εξαιρετικά χαμηλά.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπέρ της ένταξης του εμβολίου έχουν ταχθεί με επιστολές που έχουν στείλει στο υπουργείο Υγείας από πολλές ενώσεις παιδιάτρων, όπως Αττικής, Κρήτης, Κέρκυρας και Ιωαννίνων (περιοχές που είχαμε θανατηφόρα κρούσματα της νόσου σε μικρά παιδιά).
Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες έχουν κατατεθεί 16 ερωτήσεις στην Βουλή από βουλευτές όλων των κομμάτων, ζητώντας από το υπουργείο να εξηγήσει τους λόγους, που το εμβόλιο δεν έχει ακόμα ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών, τουλάχιστον για την πιο ευπαθή ομάδα πληθυσμού, τα βρέφη κάτω του ενός έτους.
Οπότε το καυτό ερώτημα προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό παραμένει αμείλικτο: Γιατί δεν εγκρίνεται το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας;
Υ.Γ. 1
Στην προηγούμενη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τον περασμένο Δεκέμβριο, για πρώτη φορά είχε πάρει μέρος ο ίδιος ο γενικός γραμματέας κ. Γ. Μπασκόζος, ο οποίος αφού άκουσε τα επιχειρήματα και τα δεδομένα είχε δηλώσει πως η τελική απόφαση για το εμβόλιο θα είναι της πολιτικής ηγεσίας. Κύριε γενικέ, εδώ δεν μιλάμε για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Πότε επιτέλους θα αναλάβετε τις ευθύνες σας;
Υ.Γ. 2
Παγκοσμίως, η διαθεσιμότητα των εμβολίων είναι συγκεκριμένη. Τους τελευταίους μήνες, έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται για το εμβόλιο μεγάλες χώρες, όπως Βραζιλία κλπ. Συνεπώς, υπάρχει κίνδυνος όταν η Ελλάδα αποφασίσει να εντάξει το εμβόλιο, πλέον, να μην υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες και να μείνουμε στα κρύα του λουτρού.
Πηγή: virus.com.gr