back to top
13.2 C
Athens
Παρασκευή 11 Απριλίου 2025

Κοινή γραμμή Ελλάδας-Κύπρου στο Φάρμακο – Συνεργασία και στο ΕΣΥ

Στην Κύπρο βρέθηκε την περασμένη Τρίτη ο Ανδρέας Ξανθός, ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Γιώργου Παμπορίδη, επιδιώκοντας τη σταθερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου σε κρίσιμους τομείς της Υγείας όπως η διακίνηση, αδειοδότηση και λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς.

Το ενδιαφέρον τον δύο πολιτικών ανδρών εστιάστηκε ειδικότερα στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, μέσα από κοινές διαπραγματεύσεις στο επίπεδο των κοινών αποζημίωσης.

- Advertisement -

Οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν την πρόκληση της εξεύρεσης ισορροπίας ανάμεσα στην ανάγκη να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε νέες αποτελεσματικές θεραπείες και στη δυνατότητα να αποζημιώνονται τα καινοτόμα φάρμακα σε προσιτές τιμές, διασφαλίζοντας την οικονομική βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι δύο πολιτικοί άνδρες έχουν αναλάβει από κοινού ορισμένες πρωτοβουλίες στα Συμβούλια Υπουργών της ΕΕ το τελευταίο διάστημα, τις οποίες και επιθυμούν να διευρύνουν. «Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο κοινής παρέμβασης σε αυτό το κομμάτι το κρίσιμο, που αφορά την πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα» ανέφερε σχετικά ο Έλληνας υπουργός Υγείας, κάνοντας λόγο για μθα «πολύ στοχευμένη» συζήτηση με τον Κύπριο ομόλογό του.

- Advertisement -

Οι κ.κ. Ξανθός και Παμπορίδης αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τη λειτουργία των συστημάτων υγείας των χωρών τους, καθώς η Κύπρος ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Είναι μια μεγάλη τομή στη λειτουργία του κοινωνικού κράτους σε κάθε χώρα και νομίζω ότι πρέπει και ο υγειονομικός κόσμος, αλλά και οι πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν αυτή την παρέμβαση» σχολίασε ο Αδρ. Ξανθός, δηλώνοντας πως η συνεργασία των δύο χωρών θα επεκταθεί και σε αυτό το επίπεδο.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει μια εμπειρία πολυετή στη λειτουργία του συστήματος υγείας με τα θετικά και τα αρνητικά της. Ένα σύστημα υγείας το οποίο υπέστη μια πολύ μεγάλη και αρνητική επιρροή στη διάρκεια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και των μέτρων λιτότητας. Τις πληγές αυτής της παρέμβασης προσπαθούμε σιγά σιγά να επουλώσουμε στην Ελλάδα, έχουμε διασφαλίσει την ευστάθειά του και νομίζουμε ότι το αίτημα σήμερα είναι να μπορεί να προσφέρει καθολική ισότιμη και αποτελεσματική φροντίδα στους πολίτες» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Έλληνας Υπουργός είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Νοσοκομείο Λευκωσίας, τη νοσηλευτική συγκρότηση του οποίου χαρακτήρισε υψηλού επιπέδου, τόσο σε επίπεδο επιστημονικής επάρκειας κι ευαισθησίας του προσωπικού του όσο και σε επίπεδο οργάνωσης, λειτουργίας και απόδοσης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ξένες φαρμακευτικές: Ξεχείλισε το ποτήρι στο χώρο του Φαρμάκου

Για ολιγωρία κατηγορεί την πολιτική ηγεσία το Pharma Innovation Forum ως προς τις δεσμεύσεις της για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξυγίανση του συστήματος Υγείας. Αδιέξοδη χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή το PIF, τονίζοντας ότι η κατάτμηση του προϋπολογισμού δεν είναι λύση.

Ν. «Άγιος Ανδρέας»: Ποιον «καίει» το πόρισμα της ΕΔΕ για τον θάνατο του 49χρονου

Φως αναμένεται να ριχθεί με την ΕΔΕ στην υπόθεση του θανάτου του 49χρονου Θοδωρή Νεμουτιάνου έξω από το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η διαδικασία κυλά αργά, χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, ενώ αρχικά είχε εκδιωχθεί εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια.

Ποια νέα έργα για την Υγεία εντάχθηκαν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Μητρώα της ΗΔΙΚΑ, προληπτικά τεστ υγείας, προγράμματα έρευνας και άλλα περιλαμβάνονται στα 372 έργα που εντάχθηκαν στο σκέλος των επιδοτήσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 13,5 δισ. ευρώ.

Σε ιδιωτικές κλινικές πιθανόν να πραγματοποιηθούν χειρουργεία του Ν. Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Για συνολικό πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων στην χώρα έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη που ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο  να χειρουργηθούν περιστατικά από την λίστα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε ιδιωτικές κλινικές.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Αξιολόγηση της εφαρμογής των διατάξεων της οδηγίας IDD

H EAEE ενημέρωσε για τα γενικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τη διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου

Allianz Ελλάδος: Με υψηλό δείκτη φερεγγυότητας συνεχίζει δυναμικά

Η εταιρία Allianz Ελλάδος, η οποία είναι μέλος του ομίλου Allianz, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και την Κύπρο. 

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 55 εκατ. ευρώ σε 17.315 δικαιούχους

Αποζημιώσεις ύψους 55 εκατ. ευρώ πιστώθηκαν σήμερα Πέμπτη 10 Απριλίου 2025 στους λογαριασμούς 17.315 δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων από τον ΕΛΓΑ.

Interamerican: Aνοδικά η παραγωγή, ο πληθωρισμός έπληξε τους κλάδους Ζημιών και Υγείας

Παραγωγή 471 εκατ. ευρώ, κατέγραψε η Interamerican το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που διατίθενται στην έκθεση Φερεγγυότητας και χρηματοοικονομικής

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αξιολόγηση της εφαρμογής των διατάξεων της οδηγίας IDD

H EAEE ενημέρωσε για τα γενικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τη διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου

Ανανέωση, τώρα, στην ασφαλιστική αγορά!

Πώς επιλέγουν τα στελέχη τους οι εταιρείες, τι κάνουν για να προσελκύσουν νέο προσωπικό, τι σημαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας

Allianz Ελλάδος: Με υψηλό δείκτη φερεγγυότητας συνεχίζει δυναμικά

Η εταιρία Allianz Ελλάδος, η οποία είναι μέλος του ομίλου Allianz, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και την Κύπρο. 

Προϊόν της Χρονιάς 2025 το “Full Cyber Protection” της Εθνικής Ασφαλιστικής

Με μία ακόμη σημαντική διάκριση επισφραγίστηκε η διαρκής προσήλωση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην καινοτομία και την κάλυψη

H Φιλιώ Κωστοπούλου στην ομάδα της Infotrust

Ένα καταξιωμένο στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς, με 25 και πλέον χρόνια εμπειρίας εντάσσεται στην οικογένεια της INFOTRUST.