της Ελενας Ερμείδου
Σε σταθερά επίπεδα της τάξης του 23% με 25% αναμένεται να μείνει μόχλευση (το χρέος ως ποσοστό του κεφαλαίου, που ορίζεται τα ίδια κεφάλαια πλέον του χρηματοοικονομικού χρέους) των μεγαλύτερων ασφαλιστικών της Ευρώπης το 2020. Ορισμένες ασφαλιστικές μπορούν να επωφεληθούν από τα σημερινά πολύ χαμηλά επιτόκια για να αυξήσουν τον δανεισμό τους, αλλά γόσες στοχεύουν να μειώσουν στο χρέος τους δεν θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στην συνολική μόχλευση. Η μόχλευση των μεγάλων ασφαλιστικών έρχεται σε αντίθεση με την τάση των υπολοίπων η οποία κατευθύνεται από την βούληση να ενισχυθούν οι δείκτες Φερεγγυότητας ΙΙ οι οποίο αποδυναμώθηκαν από την πτώση των επιτοκίων το 2019.
Υποχώρησε το α εξάμηνο του 2019 μετά την άνοδο το 2018
Η μόχλευση των μεγαλυτέρων ασφαλιστικών ανήλθε στο 25% το 2018 καθώς οι προσδοκίες για επικείμενη άνοδο των επιτοκίων ενθάρρυναν την πρόωρη αναχρηματοδότηση, οδηγώντας κατά μέσο όρο σε 1,2% αύξηση της χρηματοοικονομικής μόχλευσης. Κατά το 2018 υπήρξαν πρόωρα σημάδια νομισματικής σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που σχεδίαζε να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το 4ο τρίμηνο του 2018.
Η αύξηση της μόχλευσης το 2018, σύμφωνα με την Moody’s αντικατόπτριζε επίσης μείωση των ιδίων κεφαλαίων λόγω της αύξησης των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων. Σύμφωνα με το λογιστικό καθεστώς των ΙFRS, οι αυξανόμενες αποδόσεις μειώνουν την αξία των συμμετοχών των ασφαλιστικών εταιρειών. Αυτό εξαλείφει τα καθαρά μη πραγματοποιηθέντα κέρδη από ομόλογα που κατέχονται ως διαθέσιμα προς πώληση (AFS), τα οποία και αντιπροσωπεύουν μεγάλο ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων των ασφαλιστών.
Αντιστοφή τάσης το 2019
Αντίθετα, το πρώτο εξάμηνο του 2019, η τάση αυτή αντιστράφηκε και οι ευρωπαίοι ασφαλιστές ανέφεραν αύξηση των καθαρών μη πραγματοποιηθέντων κερδών από τα ομόλογα AFS μετά από μια απροσδόκητη μείωση των αποδόσεων. Αυτό οδήγησε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 10%, ενώ το δημοσιονομικό τους χρέος αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό (+ 1% 3 σε σύγκριση με το τέλος του έτους 2018). Ως εκ τούτου, η μόχλευση τους υποχώρησε πάλι στο 23,8%.
Οποιαδήποτε αύξηση της μόχλευσης θα είναι μικρή
Η νέα πτώση των επιτοκίων το 2019 ενθάρρυνε ορισμένους ασφαλιστές να επωφεληθούν από τις φτηνές ευκαιρίες αναχρηματοδότησης. Αυτό αποδεικνύεται από την πρόσφατη αύξηση των ομολόγων περιορισμένης κατηγορίας 1 (RT1), τα οποία μετατρέπονται σε ίδια κεφάλαια ή καταγράφονται όταν ο δείκτης φερεγγυότητας του εκδότη πέφτει κάτω από ένα δεδομένο όριο. Οι ασφαλιστές έχουν επίσης εκδώσει χρέος Tier 2 για να ενισχύσουν τη φερεγγυότητά τους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πράσινων ομολογίων, τα έσοδα των οποίων προορίζονται για επενδύσεις σε πράσινα περιουσιακά στοιχεία ή για χρηματοδότηση πράσινων έργων. Η ζήτηση για πράσινα ομόλογα εξακολούθησε να αυξάνεται παγκοσμίως το 2019.
Ωστόσο, οποιαδήποτε αύξηση της χρηματοοικονομικής μόχλευσης για την ομάδα των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών τους επόμενους 12-18 μήνες θα είναι πιθανώς μετριοπαθής
Οι ασφαλιστές ενδέχεται επίσης να είναι απρόθυμοι να αυξήσουν το δανεισμό επειδή τα σημερινά χαμηλά επίπεδα μόχλευσης αντανακλούν κυρίως τη θετική επίδραση στα κατώτατα επιτόκια των ιδίων κεφαλαίων στο πλαίσιο του λογιστικού καθεστώτος των IFRS παρά την πραγματική οικονομική βελτίωση της θέσης μόχλευσης τους
Οι διακυμάνσεις στα καθαρά μη πραγματοποιηθέντα κέρδη, που αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο το 15% των ιδίων κεφαλαίων των ασφαλιστών κατά μέσο όρο από το 2015, θα παραμείνουν βασικός καθοριστικός παράγοντας της χρηματοοικονομικής μόχλευσης του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού τομέα. Τα καθαρά μη πραγματοποιηθέντα κέρδη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις μεταβολές των επιτοκίων και αυξήθηκαν στο 19,2% των ιδίων κεφαλαίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν περισσότερο από το διπλάσιο του μεριδίου τους κατά 9,8% στο τέλος του έτους
Mέτρια για τους μεγάλους ευρωπαίους (αντ) ασφαλιστές
H Moodys εκτιμά ότι η μέση χρηματοοικονομική μόχλευση των μεγάλων (αντ)ασφαλιστικών είναι 23,8%, μέτρια το α ‘εξάμηνο του έτους 2019 ως μετριοπαθής. Συνεπώς, οι (αντ) ασφαλιστές της Ευρώπης έχουν την ικανότητα να εκδίδουν νέο χρέος χωρίς να έχουν σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στα προφίλ μόχλευσης τους. Η πτώση της χρηματοοικονομικής μόχλευσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν ομοιόμορφη για τις μεγάλες ασφαλιστικές, ενώ τα περισσότερα μέλη ανέφεραν μικρή πτώση κατά 100 μονάδες βάσης.