του Νίκου Σακελλαρίου
Η δήλωση του προέδρου της Εθνικής Ασφαλιστικής , Χριστόφορου Σαρδελή, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πωλήσεων , ότι «η Εθνική Ασφαλιστική και τώρα στήριξε την ασφαλιστική αγορά που την χρειάστηκε και παραμένει παρούσα στις εξελίξεις» ουσιαστικά φωτογραφίζει και την εξέλιξη με την International Life. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες , η Εθνική Ασφαλιστική έχει ξεχωρίσει τα συμβόλαια που θα απορροφήσει (περίπου το 80-90% του χαρτοφυλακίου) και αναμένεται να ολοκληρωθεί η ιστορία μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Η Εθνική Ασφαλιστική έδειξε παρούσα στις εξελίξεις αλλά το ερώτημα είναι τι γίνεται με τις άλλες εταιρείες Ζωής; Γιατί δεν διεκδίκησε κάποιος ένα κομμάτι από το χαρτοφυλάκιο; Οι ξένες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο υπόλοιπο μεγάλο μέρος του κλάδου ζωής και υγείας στην Ελλάδα θα πρέπει να φανούν πιο τολμηρές στις αποφάσεις τους και να πάρουν πρωτοβουλίες στις δύσκολες καταστάσεις. Έχουν και τα κεφάλαια και την τεχνογνωσία να διαχειριστούν προβλήματα. Αρκεί να καταλάβουν ότι τα προβλήματα μίας εταιρείας μπορεί να γίνουν προβλήματα της αγοράς εάν δεν ενεργήσουν. Η ασφαλιστική αγορά στη φάση που διανύουμε χρειάζεται παραγωγική αλληλεγγύη και όχι μόνο στείρο ανταγωνισμό.
Και μιας που αναφέραμε το θέμα του ανταγωνισμού, η κόντρα για το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ δείχνει ότι ακόμα και τα βιώσιμα (και εύρωστα ταμεία) μπορούν να κινδυνεύσουν εάν μπουν στην διελκυνστίνδα του ανταγωνισμού. Μέσα στην εβδομάδα πάντως θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα δρομολογήσουν εξελίξεις
Σε ότι αφορά το σήριαλ ΑΤΕ Ασφαλιστικής- Ergo , «ουδέν νεώτερο» από το μετωπο του Ντύσσελντορφ. Η ιστορία έχει αρχίσει να κουράζει , αφού τα τεχνικά προσκόμματα και οι έλεγχοι των γερμανών ξεπερνούν χρονικά κάθε περίπτωση. Μία εξαγορά που μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε 4-6 μήνες έχει φτάσει σχεδόν τα 2 χρόνια. Πως μπορεί να φτιάξει business plan το management, πως θα κινηθούν οι πωλήσεις , τι να κάνουν οι εργαζόμενοι ; Eυτυχώς που υπάρχει και η Τράπεζα Πειραιώς που σηκώνει το βάρος της καθυστέρησης.