Χρ. Σταϊκούρας: Ισχυρές ενδείξεις ταχείας ανάκαμψης και υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας σε συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με συντονιστή τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, κ. Ηλία Σιακαντάρη.

«Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025, που ψηφίστηκε στη Βουλή μόλις εχθές, θέτει συγκεκριμένους στόχους για ισχυρή ανάκαμψη φέτος και βιώσιμη ανάπτυξη από το 2022», τόνισε ο Υπουργός.

Συμπλήρωσε ότι οι οικονομικοί δείκτες για το 2021 είναι ενθαρρυντικοί και ότι η ύφεση της οικονομίας στο 1ο τρίμηνο του έτους ήταν ηπιότερη από όλες τις αρχικές προβλέψεις. «Ο δείκτης οικονομικού κλίματος, η ψυχολογία της οικονομίας όπως λέγεται, είναι σε προ-κορωνοϊού επίπεδα, οι ιδιωτικές καταθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, η βιομηχανική παραγωγή κινείται σταθερά ανοδικά και τα “κόκκινα” δάνεια, τους τελευταίους 12 μήνες, μειώθηκαν κατά 15 δισ. ευρώ ή κατά 24%», ανέφερε. «Δανειζόμαστε, ως χώρα, σταθερά με χαμηλό επιτόκιο», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι «το περιθώριο επιτοκίου (spread) του ελληνικού ομολόγου διαρκώς συρρικνώνεται, όχι μόνο έναντι της Γερμανίας, αλλά και έναντι των άλλων χωρών του Νότου.

Κάτι που δεν οφείλεται μόνο στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομικής πολιτικής». Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, ο Υπουργός ανέφερε: «Για φέτος, προβλέπουμε ρυθμό ανάπτυξης 3,6%. Παρά το γεγονός ότι εκτιμήσεις πολλών διεθνών και εγχώριων οργανισμών προβλέπουν υψηλότερο ρυθμό ανάκαμψης, εμείς στην Ελληνική Κυβέρνηση παραμένουμε ρεαλιστικά αισιόδοξοι, ωστόσο δεν αναθεωρούμε τους στόχους, λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες αβεβαιότητας που δημιουργεί η υγειονομική κρίση.

Τον Σεπτέμβριο εύχομαι να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω τους στόχους μας». Η ισχυρή ανάκαμψη για το 2021 και η βιώσιμη ανάπτυξη από το 2022 στηρίζονται, μεταξύ άλλων, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, σε αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, στη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και στη στήριξη της κοινωνίας που πλήττεται.

Το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης φτάνει τα 41 δισ. την περίοδο 2020-2022, με τους πόρους αυτούς να έχουν αντληθεί, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσα από επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, από εκδόσεις εντόκων γραμματίων, από ευρωπαϊκά προγράμματα, από δόσεις που εκταμιεύθηκαν – χάρη στην επιτυχή ολοκλήρωση πέντε αξιολογήσεων στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας –, καθώς και από ομόλογα εκδοθέντα με ιδιωτική τοποθέτηση.

περισσότερα στο banks.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*