Τι βαθμό βάζει η ΤτΕ στις ασφαλιστικές

Στην ποιοτική αξιολόγηση όλων των ασφαλιστικών εταιρειών ανάλογα με το επίπεδο της διοικητικής και λειτουργικής τους οργάνωσης, προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος, βαθμολογώντας την επάρκεια των διοικητικών δομών του ασφαλιστικού κλάδου ενόψει της Solvency II

Υιοθετώντας μια κλίμακα από το 1 έως το 5, η νέα εποπτική αρχή έχει στα χέρια της την βαθμολόγηση όλων των εταιρειών για την ποιοτική αξιολόγηση των δοικητικών τους δομών, που αποτελεί το δεύτερο πυλώνα της Solvency II. 

Ο μέσος όρος της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς είναι το 2,5 και δείχνει τη μεγάλη απόσταση που θα πρέπει να διανύσει ο ελληνικός αφαλιστικός κλάδος για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της Solvency. Με βάση το σχετικό σύστημα οι εταιρείες έχουν ταξινομηθεί σε τρεις κατηγορίες, την κόκκινη, την κίτρινη και την πράσινη, ανάλογα με τη βαθμολόγησή τους από το 1 έως το 5. 

Από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης επιβεβαιώνεται η υπεροχή των πολυεθνικών επιχειρήσεων στο θέμα της διοικητικής και λειτουργικής οργάνωσης και το έλλειμμα που εμφανίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι και αυτές που υποβιβάζουν το μέσο όρο στο 2,5.

Η επάρκεια του ασφαλιστικού κλάδου στις απαιτήσεις του δεύτερου πυλώνα, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα προετοιμασίας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, στο βαθμό που οι ελλείψεις διοικητικής και λειτουργικής οργάνωσης συνεπάγονται πρόσθετα κεφάλαια. 

Το σύστημα scoring που εφαρμόζει η εποπτική αρχή παρουσιάστηκε στην πρόσφατη συνάντηση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Παπαδάκη, κατά την ευρεία συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις των εταιρειών, εφιστώντας την προσοχή του κλάδου στα θέμα της οργάνωσης των εσωτερικών δομών των επιχειρήσεων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*