Μπαίνουν όρια στον κλάδο υγείας από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Βάσει τριών παραμέτρων θα καθορίζονται οι ανατιμήσεις στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών, σύμφωνα και με το τελευταίο σχέδιο της επίμαχης διάταξης που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, για τη διαφάνεια τις συναλλαγές της ιδιωτικής ασφάλισης.
 
Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Insurance World, ο ειδικός γραμματέας, κ. Δημ. Σπυράκος, θεωρεί πως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να εξαρτούν την τιμολογιακή τους πολιτική στον τομέα της Υγείας, από τρία βασικά δεδομένα:
 
-         Από ένα κριτήριο το οποίο θα ορίζουν οι ίδιες, όπως για παράδειγμα η ηλικία του ασφαλισμένου, ώστε σε τακτά χρονιά διαστήματα (π.χ. ανά 12μηνο) να αυξάνουν τα ασφάλιστρα κατά ένα ποσοστό που θα είναι εξ αρχής σε γνώση του ασφαλισμένου.
-         Από το δείκτη της ιδιωτικής Υγείας, για τον οποίο η γενική γραμματεία θα διαβουλευθεί με την ΕΛΣΤΑΤ, ώστε αφενός να προσδιοριστεί και αφετέρου να θεσμοθετηθεί. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του iw, επιδίωξη του κ. Σπυράκου είναι τα ασφάλιστρα να αυξάνονται κάθε χρόνο κατά το 120% του εν λόγω δείκτη.
-         Από ένα ποσοστό της τάξης του 15% που θα προβλέπεται από το νόμο και θα υπολογίζεται στα ασφάλιστρα ανά πενταετία, στο βαθμό που αποδεδειγμένα ο κλάδος Υγείας θα καθίσταται για την ασφαλιστική εταιρεία ζημιογόνος.
 
Πηγές του iw αναφέρουν ότι η διαβούλευση με την ΕΛΣΤΑΤ είναι αυτή που ουσιαστικά θα καθυστερήσει τις διαδικασίες κατάθεσης του σχεδιαζόμενου νομοσχεδίου στη Βουλή. Έτσι, ενώ αρχικά το υπουργείο Εργασίας, όπου πλέον ανήκει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, σκόπευε να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο τη νομοθετική του πρόταση στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, φαίνεται ότι τελικά θα το πράξει στις αρχές Μαρτίου.
 
Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι αν υπάρξει και νέα καθυστέρηση για την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή, τότε θα έχει κλείσει ένας χρόνος διαβούλευσης του γενικού γραμματέα με την αγορά σχετικά με τη διαφάνεια στις ασφαλιστικές συναλλαγές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*