Άλλαξε ο χάρτης της μεσιτείας ασφαλίσεων

Της Ελενας Ερμείδου

Το 5% της αγοράς αποτελούν οι μεσίτες ασφαλίσεων και οι συντονιστές το 11%. Το υπόλοιπο ποσοστό είναι ασφαλιστικοί πράκτορες.

Η απάντηση μπορεί να δοθεί αν εξετάσει κανείς το Νόμο 4583/2018 που ενσωμάτωσε την Οδηγία 2016/97 – IDD – Περί Ασφαλιστικής Διανομής & την Κωδικοποίηση του Νόμου  Ν.1569/85 και του Π.Δ 190.

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που έχουν έδρα στην Ελλάδα και υπόκεινται στα άρθρα 19 έως 26, διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

α) ασφαλιστικοί πράκτορες,

β) συντονιστές ασφαλιστικών πρακτόρων,

γ) μεσίτες ασφαλίσεων.

4) «Ασφαλιστικός Πράκτορας»: το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί τη δραστηριότητα της διανομής ασφαλιστικών προϊόντων στο όνομα και για λογαριασμό μίας ή περισσότερων ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Στους ασφαλιστικούς πράκτορες εντάσσονται τα πιστωτικά ιδρύματα, οι επιχειρήσεις επενδύσεων και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, όταν ασκούν τη δραστηριότητα διανομής ασφαλιστικών προϊόντων.

5) «Συντονιστής ασφαλιστικών πρακτόρων»: το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί τη δραστηριότητα της διανομής ασφαλιστικών προϊόντων μέσω ομάδας ασφαλιστικών πρακτόρων, τους οποίους επιλέγει και προτείνει στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις για συνεργασία, και στη συνέχεια εκπαιδεύει και επιβλέπει το έργο τους, με σκοπό να διασφαλίσει την εκ μέρους τους εφαρμογή των σχετικών με τη διανομή πολιτικών και διαδικασιών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τις οποίες συνεργάζεται, χωρίς να συμβάλλεται ο ίδιος με αυτούς.

6) «Μεσίτης ασφαλίσεων»: το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που, με γραπτή εντολή του πελάτη, ασκεί τη δραστηριότητα της διανομής ασφαλιστικών προϊόντων με βάση την ανάλυση επαρκούς αριθμού ασφαλιστικών συμβάσεων που διατίθενται στην αγορά, χωρίς να δεσμεύεται ως προς την επιλογή της ασφαλιστικής επιχείρησης.

Οι επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων και τα ταξιδιωτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων εγγράφονται στο ειδικό μητρώο του άρθρου 19 ως ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές που ασκούν ως δευτερεύουσα δραστηριότητα την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Οι μεσίτες βάσει του νόμου δεν δύνανται να έχουν συνεργασίες με πράκτορές έτσι αρκετές επιχειρήσεις που είχαν χαρτογραφηθεί ως μεσιτικές μετονομάστηκαν σε πρακτορειακές ή πέρασαν μέσα σε μεγάλα σχήματα.

Κατά παρέκκλιση επιτρέπεται η εκπροσώπηση της Ένωσης Ασφαλιστών Lloyd’s από μεσίτη ασφαλίσεων, δυνάμει ειδικής έγγραφης πληρεξουσιότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*