Τρία δισεκατομμύρια ευρώ θα χάσει η αγορά

Κατά τρία εκατομμύρια ευρώ θα είναι μειωμένος ο φετινός τζίρος στην αγορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Το γεγονός αυτό αποδίδεται κυρίως στη  μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών, την αύξηση του αριθμού των ανέργων και τις αυξήσεις έμμεσων και ειδικών φόρων το Δ’ τρίμηνο του 2010. 

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου καλεί τους Έλληνες καταναλωτές να στηρίξουν το Ελληνικό εμπόριο στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς οι προβλέψεις για την κίνηση στην αγορά είναι δυσοίωνες. 

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος της κάθετης πτώσης του τζίρου, ο οποίος τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αποτελεί περίπου το 20% -25% του συνολικού ετήσιου τζίρου της συντριπτικής πλειοψηφίας των εμπορικών επιχειρήσεων, με βάση βέβαια την εμπειρία παρελθόντων ετών σε κλάδους όπως τα τρόφιμα και τα εμπορεύματα χονδρικής και λιανικής αντίστοιχα.

Η περικοπή του δώρου Χριστουγέννων (13ου μισθού) στους συνταξιούχους τόσο του Δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να συντελέσει κατά περίπου 240 εκατομμύρια ευρώ στην απώλεια εισοδήματος, ενώ κατά πολύ μεγαλύτερη προσδοκάται πως θα είναι η επίπτωση της μη χορήγησης του 13ου μισθού, στο απολεσθέν εισόδημα, στους δημόσιους υπαλλήλους και σε αυτούς των ΔΕΚΟ.

Αναλυτικότερα εκτιμάται πως από τους περίπου 1 εκατομμύριο εργαζομένους στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ κ.α.) η μη χορήγηση – περικοπή επιδομάτων και δώρων θα συμβάλλει, ώστε η απώλεια εισοδήματος να υπερβεί το 1 δισ. ευρώ, η οποία εάν συνδυαστεί με την περικοπή του δώρου των Χριστουγέννων στους συνταξιούχους και των δύο τομέων (απώλεια περίπου 240 εκατομμυρίων ευρώ), προσεγγίζει το αστρονομικό ποσό των 1,25 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*