Όμιλος Talanx: Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την αναδιάρθρωση

Η αναδιάρθρωση του Ομίλου Talanx, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω του υποκαταστήματος της HDI-Gerling Industrie, αποφέρει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα όπως διαφαίνεται από τις προβλέψεις για το οικονομικό έτος 2010.

- Επίτευξη των αρχικών στόχων αναδιάρθρωσης ήδη από το πρώτο έτος
- Στρατηγική συνεργασία με την Ιαπωνική Ασφαλιστική Ζωής Meiji Yasuda
- Αύξηση των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων +6,6% 
Νότης Βαγιακάκος- Αύξηση εργασιών στις Γενικές Ασφαλίσεις +18,000 συμβόλαια
- Αύξηση καθαρών εσόδων από επενδύσεις +14%
- Ενισχυμένος δείκτης φερεγγυότητας Ομίλου 201% (182% 2009)
- Συνεχιζόμενη ανάπτυξη διεθνώς: Υψηλές αποδόσεις και για την HDI-Gerling Hellas

Ο Όμιλος πέτυχε αύξηση νέων εργασιών το 2010 στη γερμανική αγορά τόσο στον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων όσο και στις Ασφαλίσεις Ζωής. Ο CEO του Ομίλου κ. Herbert Haas σχολίασε πως «το γεγονός ότι τα μέτρα έχουν ήδη οδηγήσει σε αποτελέσματα αποδεικνύει ότι ο Όμιλος Talanx ολοκληρώνει επιτυχώς το πρώτο στάδιο της αναδιάρθρωσής, η οποία ξεκίνησε το 2010, χωρίς να χάσει την επαφή του με την αγορά. Ωστόσο έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι την επίτευξη του τελικού μας στόχου». Το 2011 η στρατηγική του Ομίλου θα εστιάσει στην αναδιάρθρωση του τομέα Ασφαλίσεως Ιδιωτών και Μ/Μ επιχειρήσεων στη γερμανική αγορά, ενώ ο τομέας Βιομηχανικών Ασφαλίσεων και Αντασφαλίσεων διεθνώς θα συνεχίσει τις εργασίες του όπως μέχρι σήμερα.

Η δραστηριότητα του Ομίλου το 2010 ήταν επιτυχής και σε έναν επιπλέον τομέα: το Νοέμβριο ο Όμιλος ανακοίνωσε την επίτευξη στρατηγικής συνεργασίας με την 3η μεγαλύτερη Ιαπωνική ασφαλιστική εταιρεία ζωής Meiji Yasuda. Η συνεργασία διευρύνει σημαντικά τις ευκαιρίες ανάπτυξης του Ομίλου διεθνώς, καθώς σχεδιάζονται από κοινού επενδύσεις στις αγορές της Πολωνίας και της Τουρκίας, αλλά και περαιτέρω επέκταση στην αγορά βιομηχανικών ασφαλίσεων της Ιαπωνίας.

Όπως αναμενόταν, σε όρους καθαρών εσόδων (μετά από φόρους), τα μεγέθη του Ομίλου το 2010 δεν ανήλθαν στα επίπεδα του προηγούμενου έτους (€180 εκ. το 2010 έναντι €484 εκ. το 2009). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Haas: «Το 2010 είναι η χρονιά που ‘οργώνουμε’ και ‘φυτεύουμε’. Αυτό σημαίνει μεν μικρότερη σοδειά για την τρέχουσα χρήση, αλλά προετοιμάζει το έδαφος για παραγωγικά χρόνια στο μέλλον.» Παράλληλα, ο Όμιλος κατάφερε να ενισχύσει τη φερεγγυότητά του: ο δείκτης φερεγγυότητας (30.09.2010) ανήλθε σε 201%, μέγεθος το οποίο δεν συμπεριλαμβάνει την περαιτέρω ευνοϊκή επίδραση της συμμετοχής της Meiji Yasuda.

Προβλέψεις επιδόσεων HDI-Gerling Hellas

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των προβλέψεων του Ομίλου για το 2010 ο κ. Νότης Βαγιακάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της HDI-Gerling Hellas δήλωσε: “Σε ακολουθία με τα αποτελέσματα του Ομίλου, το ελληνικό υποκατάστημα της HDI-Gerling Industrie συνεχίζει να ενισχύει τη θέση του τόσο στην ελληνική αγορά – παρά τις δυσμενείς επιδράσεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας – όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου. Στην παρούσα χρονική συγκυρία, η συντηρητική αποθεματοποίηση, η συνετή επενδυτική στρατηγική και η ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση του Ομίλου Talanx αποτελούν περισσότερο από ποτέ συγκριτικά πλεονεκτήματα που μας διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό.”

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις επιδόσεων της HDI-Gerling Hellas για το 2010, αναμένεται αύξηση του χαρτοφυλακίου κατά 7% στα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα (σε €21 εκ. από €19,8 εκ. το 2009) καθώς και αύξηση κατά 17,5% στα δεδουλευμένα ασφάλιστρα, τα οποία θα αγγίξουν τα €20 εκ. έναντι €17 εκ. το 2009. Πιο συγκεκριμένα, οι κλάδοι ασφάλισης Περιουσίας και Μεταφορών επιτυγχάνουν εντυπωσιακή αύξηση παραγωγής κατά 29% και 19% αντίστοιχα, αντισταθμίζοντας τη μειωμένη παραγωγή στον κλάδο Τεχνικών Ασφαλίσεων, ο οποίος δέθηκε πιέσεις λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας στη Ελλάδα (-7%). Ο κλάδος Αστικής Ευθύνης παρουσίασε οριακή αύξηση δεδουλευμένων ασφαλίστρων κατά 3%, καθώς η επίπτωση από την πτώση του κύκλου εργασιών των υφιστάμενων πελατών εξισορροπήθηκε από την πρόσκτηση νέων.

Λόγω του μέχρι σήμερα καλού ιστορικού ζημιών, το μικτό τεχνικό αποτέλεσμα από ασφαλιστικές εργασίες αναμένεται να κινηθεί σε εξαιρετικά επίπεδα αγγίζοντας τα €7,5 εκ. και ο Μικτός Λειτουργικός Δείκτης (combined ratio) εκτιμάται στο 60-65%. Τα καλά τεχνικά αποτελέσματα, σε συνδυασμό με την πρόσθεση των εσόδων από επενδύσεις των αποθεμάτων, αναμένεται να οδηγήσουν σε κερδοφορία αντίστοιχη του 2009.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*