Ανάλυση της αγοράς από το Atradius Market Monitor

Το Atradius Market Monitor Νοεμβρίου, στην ανασκόπηση και την ανάλυση της αγοράς αυτού του τεύχους εστίασε  στις ακόλουθες αγορές:

• Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής – με επίκεντρο στον κατασκευαστικό κλάδο καθώς και τον ενεργειακό κλάδο.
• Βέλγιο – με επίκεντρο στον κλάδο χημικών και στον κλάδο τροφίμων.
• Κάτω Χώρες
• Δημοκρατία της Τσεχίας
• Πορτογαλία
• Νότια Αφρική

Όσον αφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παρά την καταναλωτική αύξηση οι Αμερικανοί ατενίζουν ακόμα το μέλλον με ανησυχία. Αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι η ζήτηση καλύπτεται από εισαγόμενα προϊόντα. Η μεγάλη αύξηση του Α.Ε.Π αποτελεί βασική προϋπόθεση για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Εν συνεχεία στο Βέλγιο τα περιστατικά αφερεγγυότητας έχουν αυξηθεί κατά 3,1% το Σεπτέμβρη του 2010 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009 και κατά 7,5% μεταξύ του Ιουνίου και του Αυγούστου. Οι εμπειρογνώμονες της Atradius εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια περαιτέρω αύξηση της τάξης του 5% στα περιστατικά αφερεγγυότητας το τρέχων έτος που θα φτάσει σε σύνολο τις 9.900 υποθέσεις. Αυτές αναμένεται να μειωθούν το 2011.

Τέλος ειδική αναφορά γίνεται στη  Δημοκρατία της Τσεχίας, όπου τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των «επισφαλών» εταιριών έχει αυξηθεί σημαντικά. Μετά από μια αύξηση της τάξης του 82% στα περιστατικά αφερεγγυότητας πέρυσι, το 2010 θα είναι κρίσιμο καθώς τα περιστατικά αυξάνονται παρά την οικονομική ανάκαμψη που διαφαίνεται. 

Οι οικονομικοί αναλυτές της Atradius εκτιμούν ότι ο αγροτικός κλάδος , ο κλάδος μεταποίησης , ο κατασκευαστικός κλάδος καθώς και ο κλάδος μεταφορών είναι οι επισφαλέστεροι. Στον αντίποδα, εκτιμάται ότι ο τραπεζικός και ο κλάδος ενέργειας είναι οι ασφαλέστεροι.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*