Υποχώρησε η παραγωγή στο εννιάμηνο

Σοβαρή υποχώρηση κατά 3,86% υπέστησαν οι εργασίες του κλάδου ζωής κατά το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, συρρικνώνοντας περαιτέρω την παραγωγή στο 1,71 δις ευρώ από 1,78 δις ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

Αιτία αποτέλεσε η πτώση της ζήτησης για παραδοσιακά ασφαλιστικά προγράμματα ζωής, αλλά και οι αυξημένες αποζημιώσεις που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρείες λόγω λήξης ασφαλιστικών συμβολαίων, αλλά και των εξαγορών που πυροδοτεί η οικονομική κρίση. 

Η πτώση στα παραδοσιακά ασφαλιστικά προγράμματα ήταν της τάξης του 6,68%, περιορίζοντας τις εργασίες του κλάδου στο 1,2 δις ευρώ έναντι 1,3 δις ευρώ το εννεάμηνο του 2009. 

Αντίθετα αξιοσημείωτη άνοδο κατά 37,42% κατέγραψε η παραγωγή του κλάδου των ομαδικών ασφαλίσεων, το ύψος της οποίας ανήλθε στα 263,5 εκατ. ευρώ έναντι 191,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, αποτυπώνοντας την προσπάθεια των επιχειρήσεων να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τις παροχές προς τους εργαζομένους τους. 

Αντίστροφη σε σχέση με τον κλάδο ζωής, ήταν η τάση στον κλάδο γενικών. Οι συνολικές εργασίες ενισχύθηκαν κατά 3,86% και οφείλονται αποκλειστικά σχεδόν στις αυξήσεις των ασφαλίστρων στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, που προχώρησαν οι εταιρείες κατά τη διάρκεια του έτους. 

Σημάδια αντοχής επέδειξε και ο κλάδος πυρός, καταγράφοντας άνοδο κατά 1,66% στα 352,9 εκατ. ευρώ σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους κλάδους που επηρεάστηκαν αρνητικά από την οικονομική κρίση και κατέγραψαν πτώση των εργασιών τους. 

Η αντίροπη τάση που καταγράφηκε στους δύο κλάδους , περιόρισε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οδηγώντας οριακά κατά 0,48% πάνω το σύνολο της ασφαλιστικής παραγωγής που διαμορφώθηκε στα 4,1δις ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 19,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.  

Οι αποζημιώσεις που πλήρωσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες σε ασφαλισμένους του κλάδου ζωής ανήλθαν στο εννεάμηνο τους έτους στα 1,260 δις ευρώ έναντι 1,208 δις ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι πληρωμές λόγω της λήξης των συμβολαίων αυξήθηκαν στα 211,7 εκατ. ευρώ έναντι 159,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ υπερδιπλάσιες ήταν οι εξαγορές συμβολαίων που εκτινάχθηκαν στα 523,6 εκατ. ευρώ έναντι 501 εκατ. ευρώ πέρυσι.  

Συνολικά οι αποζημιώσεις των βασικών ασφαλίσεων ανήλθαν στα 913,2 εκατ. ευρώ έναντι 836 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2009, ενώ οι αποζημιώσεις για τις συμπληρωματικές ασφαλίσεις μειώθηκαν στα 346,7 εκατ. ευρώ από 372,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

Σον κλάδο γενικών οι αποζημιώσεις μειώθηκαν στα 900,1 εκατ. ευρώ έναντι 952,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, αντισταθμίζοντας την αύξηση των αποζημιώσεων στον κλάδο ζωής και διαμορφώνοντας τις συνολικές αποζημιώσεις που υποχρεώθηκε να πληρώσει ο ασφαλιστικός κλάδος στα περσινά επίπεδα, δηλαδή στα 2,160 δις ευρώ. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*