Στον μηχανισμό στήριξης και η Ιρλανδία

Θετική απάντηση για την οικονομική βοήθεια της Ιρλανδίας στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης έδωσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Στην περίπτωση της Ιρλανδίας θα δοθεί βοήθεια ύψους έως 90 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ στο Δουβλίνο διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από κυβερνητικά κτίρια για να καταγγείλουν την απόφαση αυτή, την οποία τα ιρλανδικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν «εθνική ντροπή». Ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν ωστόσο υπεραμύνεται της απόφασής του.

«Η βοήθεια στην Ιρλανδία υποστηρίζεται για τη διάσωση της οικονομικής σταθερότητας της ΕΕ και της ευρωζώνης» δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και όλων των χωρών μελών της ΕΕ, μετά την έκτακτη σύνοδο που συγκλήθηκε, ενώ την ίδια ώρα το Δουβλίνο επισημοποιούσε το αίτημά του για στήριξη. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξέφρασε ικανοποίηση για την ανταπόκριση των ευρωπαϊκών αρχών, όπως και το ΔΝΤ που δήλωσε έτοιμο για χορηγήσει δάνειο διάρκειας αρκετών ετών. 

Το ύψος της βοήθειας δεν διευκρινίστηκε αμέσως. Ωστόσο διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 80 και 90 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*