«Πνίγει» τις ασφαλιστικές η εισφορά του Εγγυητικού

Το κρίσιμο θέμα της εισφοράς που θα βαρύνει τα προϊόντα ζωής για τη χρηματοδότηση του Εγγυητικού Κεφαλαίου συζητείται σήμερα στη συνεδρίαση του φορέα. 

Οι μέχρι σήμερα συζητήσεις προκρίνουν η επιβάρυνση να περιοριστεί στα αποταμιευτικά προϊόντα ζωής και τα προϊόντα ασφάλισης κινδύνου, που είναι και οι κλάδοι που καλύπτονται από το Εγγυητικό Κεφάλαιο, εξαιρώντας τα επενδυτικά προϊόντα unit linked

Σημειώνεται ότι με βάση το νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι η εισφορά υπέρ του Εγγυητικού Κεφαλαίου μπορεί να φτάσει έως το 1,5% της ετήσιας παραγωγής ασφαλίστρων και θα επιβαρύνει ισομερώς τους ασφαλισμένους και τις ασφαλιστικές εταιρείες.
Σύμφωνα με τις ασφαλιστικές εταιρείες το ύψος της εισφοράς είναι πολλαπλάσιο αυτών που ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες οι Εγγυητικοί μηχανισμοί χρημαδοτούνται με εισφορές της τάξης του 0,1% έως 0,5%. 

Η υπέρογκη εισφορά που συζητείται στη χώρα μας, θα επιβαρύνει σύμφωνα με τις εταιρείες δυσανάλογα το ασφαλιστικό προϊόν σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά αποταμιευτικά προϊόντα, όπως τις καταθέσεις, καθιστώντας την ασφάλιση μη ελκυστική. 

Το υψηλό ύψος της εισφοράς θεσμοθετήθηκε  υπό το βάρος της ανάγκης να βρεθεί λύση για τους ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value και με δεδομένη την αδυναμία του κράτους να εγγυηθεί την κάλυψη των αποζημιώσεών τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*