Ο άνθρωπος για την επόμενη δύσκολη αποστολή

Κώστας Παπαμιχαλόπουλος,  Διευθύνων Σύμβουλος, Εμπορική Γενικών Ασφαλίσεων

Ένα από γνωστά ονόματα της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς ο Κώστας Παπαμιχαλόπουλος έχει γράψει την προσωπική ιστορία καριέρας έχοντας δώσει αξιοζήλευτα δείγματα επαγγελματικής στάσης, ήθους, διοικητικής τακτικής και επιτυχιών. 

Με περισσή σεμνότητα αλλά πλούσιο βιογραφικό, τεκμήριο της δυναμικής του, συνεχίζει να πορεύεται αταλάντευτα κατέχοντας σήμερα τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Emporiki Insurance

Πέρασε από πολλές και κορυφαίες θέσεις της διοικητικής ιεραρχίας των ασφαλιστικών εταιρειών καταφέρνοντας να αποδεικνύει την δράση του στην πράξη. 

Αυτό τον διέκρινε στην πορεία του καθώς έχει να επιδείξει αποτελέσματα που δεν αμφισβητούνται. Ποτέ στην σταδιοδρομία του δεν απέλυσε εργαζόμενο καθώς είναι υπέρμαχος της «σχολής» της ενεργοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων και της ορθής αξιοποίησης των εργαζομένων. 

Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, άνθρωπος προσεκτικός, παρατηρητικός, προσεκτικός και επίμονος με αίσθηση του μέτρου αναμενόμενο ότι στην δουλειά του είχε άποψη και «συνταγή»: πολλές και παραγωγικές ώρες στο γραφείο, «διάβασμα» της κατάστασης προσεκτική διαχείριση, όχι στις αδικαιολόγητες σπατάλες, προσεκτικά βήματα και συνεχής προσπάθεια. 

Μέσα στα χρόνια έχει να περηφανεύεται ότι σε καμία από τις εταιρείες που ηγήθηκε στους ισολογισμούς της «δεν υπάρχουν παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών από τις οποίες να προκύπτει μείωση των δημοσιευομένων οικονομικών αποτελεσμάτων». Ο Κωνσταντίνος Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. 

Οι συγκυρίες της ζωής τον οδήγησαν στην Κοργιαλένιο Σχολή στις Σπέτσες  ενώ μετά την αποφοίτησή του οδηγήθηκε στο Οικονομικό τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ωστόσο ήθελε να συνεχίσει οπότε για αυτό και πήγε στην Αγγλία όπου και απόκτησε τίτλο Master σε  Financial Economics από το πανεπιστήμιο του Wales

Λίγο πριν από το 1980 έκανε επαγγελματική εκκίνηση εργαζόμενος στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ως επικεφαλής του Τμήματος Μελετών ενώ αμέσως μετά πήγε στο Υπουργείο Συντονισμού στο Τμήμα Ιδιωτικών Επενδύσεων. 

Σημαντική δράση ανέπτυξε και στην συγγραφή. Οι μελέτες του αξιοσημείωτες και ευρηματικές ως προς την προσέγγισή τους. Η «Υποτίμηση της Δραχμής της 9ης Απριλίου 1953», η «Επίτευξη εσωτερικής & εξωτερικής ισορροπίας σε περιβάλλον σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών». Επίσης έχει πραγματοποιήσει διάφορες μελέτες για ασφαλίσεις κλάδων Ζωής, Μεταφορών & Αυτοκινήτων όπως και για το περιθώριο φερεγγυότητας ασφαλιστικών εταιριών. 

Ήταν το 1980 όταν  ανέλαβε στην Αγροτική Τράπεζα τις Διευθύνσεις Χρηματοδοτήσεων Βιομηχανιών, Διεθνών Συναλλαγών Κεντρικού Καταστήματος όπως και του Σχεδιασμού διαδικασιών & εκπαίδευσης προσωπικού σε  θέματα συναλλάγματος. Μέσα σε δύο χρόνια και  συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 1992 τοποθετήθηκε ως Διευθύνων Σύμβουλος στην Αγροτική Ζωής.
 
Η εταιρία αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα που έθεταν σε κίνδυνο τη συνέχεια της λειτουργίας της. Οι ζημίες των ετών 1990 και 1991 ήταν 200 & 400 εκατομμύρια δραχμές αντίστοιχα και η αναγκαία κάλυψη του περιθωρίου φερεγγυότητας απαιτούσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 

Μετά την αναδιοργάνωση των μονάδων της εταιρίας και του δικτύου πωλήσεων, την ανάπτυξη MIS και την δημιουργία νέων ανταγωνιστικών προϊόντων, η εταιρία επέστρεψε στην κερδοφορία. Το έτος 1992 τα κέρδη ανήλθαν σε 815 εκατομμύρια δραχμές και το 1993 1,3 δις δραχμές. 

Τα δύο αυτά έτη η Αγροτική Ζωής είχε την υψηλότερη κερδοφορία έναντι όλων των Ελληνικών Ασφαλιστικών Εταιριών Ζωής. Ωστόσο η συνεργασία του με την εταιρεία έληξε περίπου στο τέλος του 1993.

Σχεδόν ακαριαία ανέλαβε μια άλλη δύσκολη υπόθεση αυτή της Generali Life ΑΕΑΖ όπου εργάστηκε μέχρι το φθινόπωρο του 1998 ως Γενικός Διευθυντής της εταιρίας. 

Όταν ξεκίνησε τα αποτελέσματα χρήσεων της εταιρίας έγραφαν ζημιές που το 1988 ξεκίνησαν από 98,6 εκατ. δραχμές και το 1992 είχαν ανέλθει σε 289,9 εκατ δραχμές. 

Προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να οδηγηθεί η εταιρία στην κερδοφορία ο κ. Παπαμιχαλόπουλος προχώρησε άμεσα σε δομικές αλλαγές σε επίπεδο εταιρικό και σε επίπεδο δικτύου πωλήσεων, στην ανάπτυξη μηχανογραφικών εφαρμογών on line για την υποστήριξη όλων των εργασιών, στην εφαρμογή στρατηγικής μαρκετινγκ, στην εγκατάσταση IT διαδικασίας ελέγχου για τη μέτρηση αποδοτικότητας του δικτύου πωλήσεων. 

Από το 1995 η εταιρία δραστηριοποιήθηκε και στο bankassurance συνεργαζόμενη στενά με την Alpha Bank όπου το πρωτοποριακό σύστημα διάθεσης των προϊόντων bankassurance είχε σαν αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό των εξόδων πρόσκτησης των ασφαλίσεων. Η συνολική παραγωγή ανήλθε σε δρχ 6,5 δις το 1997, από δρχ 3,4 δις το 1993 και η εταιρία παρουσίασε σημαντική κερδοφορία. 

Ο επόμενος μεγάλος σταθμός στην επαγγελματική του πορεία ήταν το 1998 όπου εισήλθε στην EFG Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕ.
Και εδώ σχεδόν η ίδια κατάσταση. Η εταιρία μεσιτική ασφαλίσεων είχε αρχίσει να λειτουργεί το 1992 φέρνοντας ζημίες ή οριακά κέρδη μέχρι και το 1998. Μετά την απαραίτητη αναδιοργάνωση της εταιρίας και την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου, το αποτέλεσμα χρήσης (κέρδη προ φόρων) το 1999 έφθασε τα 340.000.000 δρχ. (998 χιλ. ευρώ).

Αμέσως μετά ο κ. Παπαμιχαλόπουλος ανέλαβε μια πιο σύνθετη εργασία στην EFG Ασφαλιστική Ζωής ΑΕΑΖ-EFG Ασφαλιστική ΑΕΓΑ

Η EFG Eurobank Ergasias απεφάσισε να θέσει σε πλήρη λειτουργία τις δύο θυγατρικές ασφαλιστικές εταιρίες του ομίλου από τον Ιανουάριο του 2000 οπότε και ανέλαβε ως Διευθύνων Σύμβουλος των δύο εταιριών. 

Οι εταιρίες αναδιοργανώθηκαν πλήρως προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στο bancassurance. Στα πέντε χρόνια λειτουργίας των εταιριών είχε προσληφθεί ειδικευμένο προσωπικό, είχαν σχεδιαστεί πρωτοποριακά προϊόντα bankassurance, στήθηκαν όλες οι μηχανογραφικές εφαρμογές για απόλυτο αυτοματισμό διαδικασιών, δημιουργήθηκε μονάδα εσωτερικού ελέγχου και ανάπτυξης διαδικασιών. 

Και κυρίως οι εταιρίες σημείωσαν αλματώδη κερδοφορία και ανάπτυξη παραγωγής με αποτέλεσμα η EFG Ασφαλιστική Ζωής στο τέλος του 2004 να κατακτήσει την πρώτη θέση στον Κλάδο Ζωής. 

Στις αρχές του 2005 έφυγε από την EFG και ανέλαβε ως Αντιπρόεδρος του δ.σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Φοίνιξ Metrolife Εμπορική όπου παρέμεινε μέχρι και 30 Αυγούστου του 2007. 

Άλλη μια δύσκολη περίπτωση καθώς η εταιρία είχε κλείσει την χρήση του 2004 με ζημιές 130 εκατ. ευρώ. Προκειμένου να εξυγιανθεί η εταιρία και να περάσει στην κερδοφορία ο κ. Παπαμιχαλόπουλος προχώρησε σε μέτρα προς δύο κατευθύνσεις τα οποία αποσκοπούσαν αφ’ ενός μεν στον εξορθολογισμό του κόστους, αφετέρου δε στην βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής. 

Αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε ήταν να περάσει η εταιρία ταχύτατα στην κερδοφορία και να επιτύχει στο τέλος του 2006 κέρδη 4,8 εκατ. ευρώ (4,2 εκατ. ευρώ βελτίωση της καθαρής θέσης και 0,6 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων). Σύμφωνα με την στρατηγική του κυρίου μετόχου της (Credit Agricole ) η εξυγιανθείς εταιρία πωλήθηκε στη Groupama τη 29/06/2007. 

Μετά την παράδοση της εταιρίας στον νέο μέτοχο ο κ. Παπαμιχαλόπουλος αποχώρησε παραμένοντας όμως στον Όμιλο καθώς η Credit Agricole κύριος μέτοχος του ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας αποφάσισε, μετά την πώληση του Φοίνικα, να ιδρύσει μια νέα Ασφαλιστική Εταιρία Γενικών Ασφαλίσεων με αποκλειστική εξειδίκευση στο bancassurance. 

Αυτή την εταιρία της Emporiki Insurance ανέλαβε ως Διευθύνων Σύμβουλος να την ιδρύσει να την οργανώσει και να την λειτουργήσει. Από τα μέσα Φεβρουαρίου του 2008 όπου ξεκίνησε μέχρι το τέλος του 2009 και παρά την οικονομική κρίση, η εταιρεία είχε κέρδη 242 εκατ. ευρώ. 

Πρέπει να αναφερθεί ότι εκτός από τις προαναφερθείσες δραστηριότητές του ο Κώστας Παπαμιχαλόπουλος έχει συνεργαστεί ως τεχνικός Σύμβουλος στο Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών ενώ από το 2005 έως και σήμερα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ταμίας & Πρόεδρος Επιτροπής Περιουσίας).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*