Έμφαση στην επιλογή τίτλων

Αν το ΧΑ υποαποδίδει, σε μια περίοδο που οι διεθνείς αγορές ανεβαίνουν, πώς θα συμπεριφερθεί στην περίπτωση που η πτώση ξεκινήσει και στο εξωτερικό; Το πρόβλημα είναι ότι η Σοφοκλέους στερείται σημαντικών αμυντικών μηχανισμών.

Πρώτον, γιατί ο ρόλος των μικροεπενδυτών έχει περιοριστεί δραστικά, ενώ το εγχώριο «έξυπνο χρήμα» δεν φαίνεται διατεθειμένο να τοποθετηθεί στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων. Άρα, το όλο παιχνίδι μένει στα χέρια των ξένων.
Δεύτερον, ενώ στο εξωτερικό παίζεται το story της ανάκαμψης, για την Ελλάδα στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού εκτιμάται για το 2010 αρνητική μεταβολή για το ΑΕΠ.

Τρίτον, γιατί οι δείκτες αποτίμησης των ελληνικών μετοχών δεν διαφοροποιούνται σημαντικά έναντι των ξένων μετοχών, με αποτέλεσμα οι ξένοι να μην διαθέτουν ισχυρό κίνητρο τοποθέτησης στις ελληνικές μετοχές.
Από την άλλη, φαίνεται να υπάρχουν μερικές δεκάδες μετοχές που είτε έχουν επιδείξει ισχυρά αμυντικά χαρακτηριστικά απέναντι στη συγκυρία είτε πλήττονται μεν, αλλά διατίθενται στην αγορά με ένα μίγμα αποτιμήσεων και οικονομικών επιδόσεων, ικανοποιητικό για μακροπρόθεσμους.

Επί πλέον, οι περικοπές εταιρικών δαπανών που ξεκίνησαν φέτος και θα αποδώσουν του χρόνου, οι προσδοκίες για άνοδο στις τιμές των μετάλλων, το χρηματοοικονομικό κόστος που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα κ.λπ. επιδρούν θετικά στα αποτελέσματα αρκετών εταιρειών.

Ο συνδυασμός των παραπάνω εξελίξεων μπορεί να οδηγήσει σε ένα χαρτοφυλάκιο τίτλων με αξιοσημείωτα αμυντικά χαρακτηριστικά στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, σε περίπτωση που η χρηματιστηριακή πτώση συνεχιστεί, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούσε να οδηγήσει και σε νέα κέρδη.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*