Ταύρος η Citi, συγκρατημένα θετική η JP Morgan για νέες αγορές ομολόγων

του Νίκου Κωτσικόπουλου

Θετικές παραμένουν η Citigroup και JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα, αλλά η δεύτερη που έπιανε σταθερά την τάση εδώ και μεγάλο διάστημα τώρα είναι ουδέτερη για νέες αγορές αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, ενώ αντίθετα η Citi πού μέχρι και έντονα απαισιόδοξη  ήταν κατά διαστήματα, τώρα είναι έντονα αισιόδοξη και προτρέπει μάλιστα σε νέες τοποθετήσεις.

Η Citi επισημαίνει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνέχισαν να μειώνονται αυτή την εβδομάδα, μετά τις εκλογές της Κυριακής, με το  τρέχον spread με τα γερμανικά ομόλογα να είναι στις 122 μ.β. Αναφέρει ότι η Moody’s έχει ήδη χαρακτηρίσει το αποτέλεσμα ως πιστωτικά θετικό για την αξιολόγηση της χώρας. «Αναμένουμε συνέχιση της περαιτέρω σύσφιξης των αποδόσεων και των spreads, αλλά με πιο σταδιακό ρυθμό, καθώς πλησιάζουν οι αξιολογήσεις από την S&P την 20ή Οκτωβρίου και τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου», λέει.

Εκτιμά ότι η πίεση της προσφοράς με ελληνικά ομόλογα είναι πιθανό να είναι περιορισμένη, «με τις προβλέψεις μας να δείχνουν μόλις 1 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο (σε μικρές δόσεις σε τέσσερις δημοπρασίες). Έτσι, διατηρεί τη θέση ότι η σχέση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το αντίστοιχο πορτογαλικό θα «σφίξει» στις 40 μονάδες βάσης (με το trade να έχει ξεκινήσει στις 70 μ.β. στις 15 Ιουνίου, το τρέχον spread να είναι στις 52 μ.β. και ο στόχος στις 40 μ.β.).

H JP Morgan, πάλι, αναμένει τώρα την επενδυτική βαθμίδα μέχρι τα τέλη του 2023 αλλά εκτιμά ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι ελκυστικά στα επίπεδα που είναι διαπραγματεύσιμα πλέον, μετά την πρόσφατη απότομη κίνηση σύσφιξης από τις εκλογές του Μαΐου και έπειτα.

Αναφέρει ότι διατηρεί τις εποικοδομητικές μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τα ελληνικά ομόλογα και εκτιμά ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται σταθερά με στενότερα spreads από την Ιταλία, δεδομένων των ισχυρών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών θεμελιωδών μεγεθών, του σταθερού πολιτικού τοπίου και την υψηλή πιθανότητα η Ελλάδα να επιτύχει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας έως τα τέλη του 2023.

Εκτιμά ότι η αγορά ήδη τιμολογεί την πιθανή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα στο κοντινό μέλλον και θα συστήσει αγορές σε οποιαδήποτε διεύρυνση των περιθωρίων έναντι των άλλων χωρών.

Η άποψη της JP Morgan είναι πωλήσεις (short) στα ομόλογα της Πορτογαλίας έναντι της Ισπανίας και αυξημένες θέσεις σε Ελλάδα έναντι Ιταλίας σε τυχόν διεύρυνση του spread.

Υπενθυμίζεται ότι ενόψει των πρώτων εκλογών υπήρχε μεγάλο πτωτικό στοίχημα σε βάρος των ελληνικών ομολόγων και τελικώς οι στοιχηματίζοντες έπαθαν μεγάλη ζημιά, με τη JP Morgan να είναι εκ των σταθερών και μεγαλύτερων υποστηρικτών των ελληνικών ομολόγων μαζί με τη Societe Generale επίσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*