GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ: Αποτοξίνωση» ζημιών και αύξηση κεφαλαίου

Αυστηρή και συνετή πολιτική προβλέψεων, εφαρμόζει η διοίκηση της Groupama Φοίνιξ, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με την πολιτική του ομίλου, ο οποίος σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, πέτυχε ικανοποιητική κερδοφορία. Η σημαντική ενίσχυση των προβλέψεων και οι απομειώσεις του επενδυτικού χαρτοφυλακίου ήταν και οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν την εταιρεία σε αρνητικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τη συνοπτική κατάσταση που δημοσιεύεται για εποπτικούς σκοπούς, η προηγούμενη οικονομική χρήση έκλεισε με ζημιές της τάξης των 59,2 εκατ. ευρώ και αποδίδεται μεταξύ άλλων στις αυξημένες κατά 11,8% προβλέψεις, το ύψος των οποίων ανήλθε σε 570, 5 εκατ. ευρώ. Στον κλάδο ζωής αρνητική επίπτωση είχε και η πτώση των αγορών, που οδήγησε σε ζημιά από τις επενδύσεις της τάξης των 3,2 εκατ. ευρώ, έναντι κέρδους 20,6 εκατ. ευρώ το 2007, συμπαρασύροντας τον κλάδο ζωής σε αρνητικό τεχνικό αποτέλεσμα της τάξης των 8,7 εκατ. ευρώ. Η παραγωγή του κλάδου ζωής μειώθηκε κατά 10,8% στα 63,2 εκατ. ευρώ, με συνέπεια η εταιρεία να μειώσει τη θέση στην αγορά στο 2,56%, από 2,84% το 2007.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα στον κλάδο αυτοκινήτου, στον οποίο η εταιρεία, ακολουθώντας τις αυστηρές επιταγές της Επιτροπής Εποπτείας, εφάρμοσε πολιτική αυξημένων προβλέψεων. Οι προβλέψεις του κλάδου για το 2008, ανήλθαν στα 150 εκατ. ευρώ έναντι 134,8 εκατ. ευρώ το 2007, ενώ οι ζημιές από τις επενδύσεις του κλάδου διαμορφώθηκαν σε 1,2 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 7,8 εκατ. ευρώ πέρυσι. 

Συνέπεια των δύο αυτών παραγόντων ήταν και το αρνητικό τεχνικό αποτέλεσμα του κλάδου αυτοκινήτου, που ανήλθε στα 24,6 εκατ. ευρώ. Η παραγωγή του κλάδου υποχώρησε από τα 33,5 εκατ. ευρώ στα 29,9 εκατ. ευρώ και ο ασφαλισμένος στόλος, διαμορφώθηκε στα 135 χιλιάδες αυτοκίνητα, με ανακοπή της πτωτικής τάσης από το Σεπτέμβριο και μετά.

Το εύρος των ζημιών περιόρισε η θετική πορεία του κλάδου γενικών ασφαλίσεων που έκλεισε με θετικό τεχνικό αποτέλεσμα της τάξης των 13,9 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας τις ζημιές στο συνολικό τεχνικό αποτέλεσμα της εταιρείας στα 19,4 εκατ. ευρώ. Η παραγωγή του κλάδου, περιορίστηκε οριακά από τα 66,5 εκατ. ευρώ στα 65,2 εκατ. ευρώ και το μερίδιο της εταιρείας διαμορφώθηκε στο 3,97% από 4,36% το 2007. 

Δραστικά μειωμένα ήταν πάντως τα γενικά έξοδα, το ύψος των οποίων περιορίστηκε από τα 88 εκατ. ευρώ στα 39,8 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας στη συγκράτηση της συνολικής ζημιάς σε 59,2 εκατ. ευρώ. Οι συσσωρευμένες ζημιές της τάξης των 212,3 εκατ. ευρώ, απομείωσαν σημαντικά την καθαρή θέση της εταιρείας, που πέρασε σε αρνητικό έδαφος, της τάξης των 28,2 εκατ. ευρώ. Ο μέτοχος προγραμματίζει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 53 εκατ. ευρώ, την τρίτη κατά σειρά ενίσχυση ιδίων κεφαλαίων, από τότε που αγόρασε την εταιρεία, πριν από δύο περίπου χρόνια.

Ο όμιλος Groupama εμφάνισε το 2008 ενοποιημένο κύκλο εργασιών 16,2 δις ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 9,2%, ενώ τα λειτουργικά του κέρδη αυξήθηκαν κατά 66,1% στα 661 εκατ. ευρώ. 

Τα καθαρά κέρδη, περιορίστηκαν στα 342 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική μείωση της τάξης του 56,9%, λόγω της πτώσης των τιμών στις αγορές. Ο όμιλος πάντως είχε μικρή έως μηδενική έκθεση σε σύνθετα ή τοξικά δομημένα προϊόντα, ενώ το περιθώριο φερεγγυότητάς του κάλυψε κατά 1,22 φορές το προβλεπόμενο ελάχιστο όριο. Ο όμιλος Groupama δραστηριοποιείται στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Τυνησία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*