«Απόβαση» στα ασφαλιστικά ταμεία ετοιμάζουν οι θεσμικοί

Στο άνοιγμα νέου διαλόγου με την πολιτεία θα μπουν πάλι οι ‘Eλληνες θεσμικοί επενδυτές καθώς με πρόσφατο αίτημά τους προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ζητούν από την πολιτική ηγεσία να ανοίξει ο διάλογος για την πιθανή μελλοντική διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από τις ΑΕΔΑΚ.
Ο στόχος τους είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις, ώστε να μπορούν να επενδύσουν σε μετοχές, ομόλογα και διαθέσιμα, τα αποθεματικά κεφάλαια των νέων Ασφαλιστικών Ταμείων.
Οι Έλληνες θεσμικοί θεωρούν ότι έχουν ωριμάσει οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν την διαχείριση των Ταμείων, υπό την εποπτεία κάποιας Επιτροπής από τους κοινωνικούς φορείς.
Οι Θεσμικοί θεωρούν ότι κατέχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία ώστε να προσφέρουν στα Ταμεία καλύτερες αποδόσεις με μικρότερους κινδύνους.
Το Δ.Σ. της Ε.Θ.Ε. έχει ζητήσει ακρόαση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης και αναμένεται να γίνει δεκτό σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Το αίτημα για διαχείριση των Αποθεματικών των Ταμείων και οι προοπτικές του είναι ένα από τα θέματα που θα εξεταστούν στο Asset Management Money Conferences που θα διεξαχθεί αρχές Απριλίου στην Αθήνα.
 Καταστροφικό 2008,ελπιδοφόρο το 2009
Το 2008 ήταν μια καταστροφική χρονιά για τα ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια. Σε ό,τι αφορά τα μετοχικά εσωτερικού, οι μέσες αποδόσεις διαμορφώθηκαν στο –60% περίπου έναντι –68% του Γενικού Δείκτη.
Σε ό,τι αφορά τις εκροές κεφαλαίων αυτές ξεπέρασαν το 10 δις ευρώ εκ των οποίων τα 5,5 δις από τα α/κ Διαχείρισης Διαθεσίμων και τα Ομολογιακά α/κ.
Οι μεγαλύτερες εκροές (περίπου 7 δις ευρώ) πραγματοποιήθηκαν κατά το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2008, όταν επιχειρήσεις, Ταμεία, και μεγάλα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια μετέτρεψαν τις τοποθετήσεις τους που είχαν σε α/κ σε α/κ Διαχείρισης Διαθεσίμων και Ομολογιακά α/κ σε προθεσμιακές καταθέσεις υψηλών (άνω του 6%) επιτοκίων.
Το γεγονός αυτό δημιούργησε μεγάλη κρίση στα θεσμό αφού μείωσε το συνολικό ενεργητικό από τα 24,5 δις ευρω στα 10 δις ευρώ περίπου.
Σε επίπεδο αποδόσεων τα μετοχικά εσωτερικού κατέγραψαν τις υψηλότερες απώλειες από την περίοδο 2000-2001, αλλά κινήθηκαν καλύτερα από τον Γενικό Δείτκτη.
Μεσοσταθμικές αποδόσεις της τάξης του 3,5% είχαν τα ομόλογα εσωτερικού ενώ αποδόσεις της τάξης του 4% περίπου είχαν τα α/κ Διαχείρισης Διαθεσίμων λόγω της ανόδου των επιτοκίων προς το τέλος του χρόνου.
Γενικότερα, το 2008 ήταν μια εφιαλτική χρονιά για τους Έλληνες θεσμικούς αλλά το 2009 δείχνει ότι ξεκίνησε καλύτερα.
Το 2009 ξεκίνησε με δύο βασικά χαρακτηριστικά στο α’ τρίμηνο.
Το πρώτο ήταν η ανακοπή των μεγάλων εκροών και το δεύτερο η ανετότερη διαχείριση των χαρτοφυλακίων.
Πιο συγκεκριμένα, κατά το α’ τρίμηνο οι εγχώριοι ιδιώτες δεν προχωρούσαν σε ρευστοποιήσεις καθώς οι τιμές μεριδίων είχαν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αντιθέτως, όταν από τον Φεβρουάριο και μετά οι τιμές στο ΧΑ είχαν υποχωρήσει, αρκετοί πύκνωσαν τις γραμμές των μετοχικών α/κ εσωτερικού.
Σε επίπεδο διαχείρισης, οι διαχειριστές μπορούσαν να ασκήσουν καλύτερα την επενδυτική τους στρατηγική. Ήδη ορισμένα μετοχικά α/κ εσωτερικού κινούνται σε θετικό έδαφος, καλύπτοντας τις αρχικές τους απώλειες. Οι διαχειριστές κατά το α’ τρίμηνο 2009 ακολούθησαν επιλεκτικές αγορές τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα.
Σε μετοχικό επίπεδο, επιλέχθηκαν μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης από το δείκτη FTSE ASE 20 και κυρίως Ε.Τ.Ε., AlphaBank, OTE, Τιτάνα , ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίο, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΑΤΕ, και από το δείκτη FTSE Mid 40 σε μετοχές όπως ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Jumbo, Frigoglass, Σιδενόρ, ΕΧΑΕ.
Η επενδυτική τους στρατηγική εστιάστηκε στην επιλογή μετοχών με υγιή θεμελιώδη μεγέθη που ήταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Απέφυγαν ιδιαίτερα τους χρηματοοικονομικούς τίτλους και αυτούς που είχαν πολλούς ξένους θεσμικούς στο μετοχολόγιο τους.
Σε επίπεδο μετοχών στο χαρτοφυλάκιο παρέμειναν επενδεδυμένα σε ποσοστό της τάξης του 70% -75%, ενώ σταδιακά το ποσοστό των μετοχών ανέβηκε μέχρι το 80% – 85% μεσόσταθμικά.
Γενικότερα, οι Έλληνες διαχειριστές έδειξαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ελληνικές μετοχές απ’ ότι οι ξένοι συνάδελφοί τους.
 Εμπιστοσύνη στα κρατικά ομόλογα.
Κατά το α΄ τρίμηνο του 2009, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πέρασαν μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης. Το spread με τα γερμανικά ομόλογα μεγάλωσε ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα ο κλάδος να καταγράψει απώλειες. Ωστόσο, σταδιακά, η εμπιστοσύνη προς τα ελληνικά ομόλογα αποκαταστάθηκε με αποτέλεσμα να ισορροπήσουν και οι αποδόσεις των ομολογιακών α/κ εσωτερικού.
Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένους διαχειριστές, όσο απομακρύνεται ο κίνδυνος για τις επιχειρήσεις, τόσο οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων θα ξεπεράσουν αυτές των κρατικών.
«Τα χειρότερα πέρασαν» λένε ορισμένοι διαχειριστές α/κ αφού θεωρούν ότι χειρότερα από το 2008 δεν μπορεί να υπάρξει.
Το β’ τρίμηνο του 2009 ξεκινά με τα αμοιβαία κεφάλαια να καλύπτουν τις αρχικές τους απώλειες και να βάζουν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*