To πιο καταστροφικό έτος

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στο ύψος-ρεκόρ των 144 δισ. δολ. ανήλθαν οι ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές το 2017 σύμφωνα με τη Swiss Re. Οπως επισημαίνει ο ελβετικός αντασφαλιστικός όμιλος στην πλέον πρόσφατη μελέτη του Sigma Report, πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ σε ένα μόνο έτος.

Το ποσό είναι αυξημένο κατά 6% σε σχέση με την εκτίμηση της Swiss Re τον Δεκέμβριο (136 δισ. δολ.) η οποία δεν είχε ενσωματώσει τις  ζημιές από τις δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Καλιφόρνια το μήνα εκείνο. Είναι επίσης κατά πολύ υψηλότερο όχι μόνο σε σχέση με το 2016 (56 δισ. δολ.), αλλά και με τον μέσο όρο των ζημιών από καταστροφές της τελευταίας δεκαετίας που εκτιμάται στα 58 δισ. δολ..

Οι τυφώνες  Harvey, Irma and Maria (HIM) προκάλεσαν ασφαλισμένες ζημίες ύψους 92 δισ. δολ, καθιστώντας το 2017 την δεύτερη καταστροφικότερη “σεζόν” τυφώνων στον Βόρειο Ατλαντικό από το 2005. Οι ζημίες από δασικές πυρκαγιές παγκοσμίως ανήλθαν σε 14 δισ. δολ., που είναι το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ για τη συγκεκριμένη κατηγορία καταστροφών.

Οι συνολικές οικονομικές ζημίες εκτιμήθηκαν στα 337 δισ. δολ., αφήνοντας ένα “κενό”  ασφαλιστικής προστασίας από φυσικές κατστροφές ύψους 193 δισ. δολ. Η διαφορά μεταξύ συνολικών και ασφαλισμένων ζημιών το 2016 ήταν 170 δισ. δολ.

Οπως σχολίασε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Swiss Re Martin Bertogg, “Ενα βασικό δίδαγμα από το ΗΙΜ είνα ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες οφείλουν να είναι προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο πολλών τυφώνων μέσα σε μια χρονιά, όταν καταρτίζουν τα μοντέλα τους για τη συγκεκριμένη κατηγορία φυσικών καταστροφών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό από πλευράς διαχείρισης κινδύνων καθώς θα βοηθήσει τις ασφαλιστικές -και κατ’ επέκταση την κοινωνία- να προετοιμαστεί καλύτερα για γεγονότα ανάλογης εμβέλειας στο μέλλον”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*