Το Crowd Dialog για τις νέες μορφές χρηματοδότησης – 400 Ευρωπαίοι στο Συνέδριο της ΕΤΕ

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σε συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ετήσιο Συνέδριο Crowd Dialog Europe 17 (www.crowddialog.eu).

Με βασικό στόχο «την αξιοποίηση της δύναμης των πολλών για το ευρύτερο καλό», το Crowd Dialog Europe 17 αποτελεί έναν προβεβλημένο ευρωπαϊκό θεσμό που αφορά σε πρωτοποριακές μορφές χρηματοδότησης, με την αξιοποίηση της δύναμης του πλήθους μέσα από φορείς και δράσεις που αφορούν στην κοινωνία και αναπτύσσουν την κοινωνική ευθύνη. Στηρίζεται, κυρίως, στη συγκέντρωση οικονομικών πόρων από ένα ευρύ σύνολο παραγόντων της οικονομίας και της κοινωνίας, με στόχο να κινητοποιηθούν δυνάμεις ευρύτερες, στη λογική της δημιουργίας και του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι βρίσκονταν στην Αθήνα περισσότεροι από 400 Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι επιχειρηματικών και κοινωνικών φορέων, φιλοξενούμενοι από την Εθνική Τράπεζα, η οποία είναι από τους πρωταγωνιστές του Crowd Dialog Europe 17 και ο βραχίονας αυτής της μεγάλης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα.  Στους συνέδρους περιλαμβάνονται προσωπικότητες από τον πανεπιστημιακό χώρο, τραπεζικά στελέχη, επικεφαλής επενδυτικών funds και στελέχη του ευρωπαϊκού μηχανισμού.

Τα θέματα των ομιλιών και των συζητήσεων του συνεδρίου, κινήθηκαν σε τρεις κύριους άξονες:

  • στο Crowd Funding ως ένας σημαντικός τρόπος εύρεσης οικονομικών πόρων χρηματοδότησης. Στόχος είναι να συγκεντρώνονται κεφάλαια τα οποία θα διοχετεύονται σε δράσεις που θα ήταν δύσκολο να χρηματοδοτηθούν με άλλο τρόπο.
  • στην αναζήτηση ενός ολοκληρωμένου μοντέλου στην αγορά εργασίας Crowd Sourcing, ώστε να αξιοποιηθεί η δύναμη του πλήθους με πρακτικές εφαρμογές σε ένα περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς.
  • στην ενίσχυση της καινοτομίας από ένα πλήθος διαφορετικών ανθρώπων με στόχο την ενιαία και στοχευμένη συνεργασία και την εφαρμογή του πλαισίου που θα αξιοποιεί νέες ευκαιρίες για καινοτομίες σε εντελώς διαφορετικούς κλάδους (Crowd Innovation).

Στην Ελλάδα, υπενθυμίζεται ότι  η Εθνική Τράπεζα έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα act4Greece, μία πρωτοβουλία Crowd Funding μεγάλης κλίμακας. To act4Greece είναι μία online πλατφόρμα ( www.act4greece.gr )  που δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων από το πλήθος – από κάθε ενδιαφερόμενο σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και τη στρατηγική συνεργασία με φορείς και ιδρύματα εγνωσμένου κύρους και προσφoράς, όπως το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*